Witajcie!
Wpadł mi do głowy taki temat, który może nie tylko zainteresuje Automatyków, którzy chcą zakładać firmę ale również i tych, którzy myślą o zmianie formy opodatkowania we własnej firmie.
Panowie Automatycy - działacie na zasadach ogólnych, czy liniówce? A może na ryczałcie?
Sam rozważam przejście od nowego roku na zasady ogólne ze skalą podatkową 18/32 %.
Jak to u Was wygląda?
Cześć.
Wydaje mi się, że ze względu na charakter prowadzonej działalności nie będziesz mógł być na ryczałcie. Niestety nie powiem Ci tu dokładnie dlaczego ale sam rozważałem taką opcję i pomysł ryczałtu umarł. Co do progów lub podatku liniowego to powinieneś założyć jakiś dochód i na tej podstawie oszacować co lepiej Ci się opłaca. Być może zakładasz współpracę B2B z jedną firmą i od razu znasz swoje przybliżone dochody.
Co do samego zakładania swojej działalności to sam się biłem z myślami około roku. Nawet pokusiłem się o poradę księgową w celu wyjaśnienia jak to w ogóle działa. Koszt takiej porady nie był wysoki, jeśli chodzi o wartość merytoryczną to bezcenny. Ostatecznie i tak koszt ten był zaliczony w opłatę za usługi biura księgowego za pierwszy miesiąc.
Generalnie odwagi i do przodu. Powodzenia!