Jakie barwy/kolory widzieliście w maszynach? Jakich (nie)polecacie używać, jakich sami używacie?
Pytam ogólnie o przewody w szafie, przyciski, lampki itd.
Pytam szczególnie o przewody wewnątrz szafy do łączenia PLC z zugami (do przyłączania przewodów czujnikowych wchodzących do szafy).
Ta kolorystyka nie jest taka do końca jasna.
Najważniejsza rzecz, która jest wymaganiem normy PN-EN 60204-1 to kolorystyka przewodu ochronnego:
p. 13.2.2 - Przewód ochronny powinien być łatwo odróżnialny dzięki kształtowi, usytuowaniu, oznakowaniu lub barwie. Jeśli stosuje się kodowanie samą barwą, to kombinacja dwubarwna ZIELONO-ŻÓŁTA
Drugie wymaganie dotyczące identyfikacji kolorem to kolorystyka przewodu neutralnego:
p.13.2.3 - Jeśli obwód ma przewód neutralny identyfikowany samą barwą, to barwą użytą do tego przewodu powinna być NIEBIESKA.
I tu się zatrzymajmy. Zdarzyło mi się spotkać z sytuacją, kiedy to producent przeczytał ten akapit i okablował obwód neutralny przewodem ciemnoniebieskim. W dalszym zdaniu tego samego akapitu jest wyraźnie napisane: W celu uniknięcia pomylenia z innymi barwami zaleca się użycie barwy niebieskiej nienasyconej, tu nazwanej „jasnoniebieską” (patrz IEC 60446, 3.2.2).
W/w identyfikacja kolorów jest wymaganiem. Reszta to zalecenia:
− CZARNA: obwody mocy prądu przemiennego i prądu stałego;
− CZERWONA: obwody sterowania prądu przemiennego;
− NIEBIESKA: obwody sterowania prądu stałego;
− POMARAŃCZOWA: obwody wyodrębnione zgodnie z 5.3.5.
Co do czerwonej barwy, zauważcie, że mowa o obwodach sterowania. Wg p. 9.1.2 wartość napięcia sterowania wynosi do 277V. Może to być napięcie bezpieczne niewypostowane, np. z transformatora 12V AC. Jeśli zatem macie obwód mocy o wartości 230V, to raczej przewód czarny powinien być zastosowany.
Obwody wyodrębnione to takie, które pozostają pod napięciem nawet po rozłączeniu maszyny od źródła zasilania.
O kolorach elementów sterowniczych możecie poczytać tutaj:
Dzięki za artykuł, ale właśnie o to mi chodzi - to są wytyczne. Nie widziałem zbyt wielu maszyn, gdzie zamiast przycisków zielonych i czerwonych dla startów i stopów były białe i czarne.
Wracając do przewodów. Do szaf są różne wytyczne, jestem ciekawy, jakie są przyzwyczajenia.
Jak z zasilaniem? Przewody czujnikowe wielożyłowe są zwykle takie: brązowy +24VDC, niebieski 0VDC, czarny/biały sygnałowe.
żółto zielonego, jest zarezerwowany na przewód ochronny PE
zielonego i żółtego , może się kojarzyć z PE
jasno niebieskiego, zarezerwowany na przewód neutralny
czerwonego, przeznaczony do AC
pomarańczowego, przeznaczony do obwodów zewnętrznych np. Sygnałów pochodzących z innego układu steroeania.
czarnego, szarego, brązowego, obwody mocy
Można zatem użyć:
fiolet, turkusowy, niebieski (ciemny), kolorowy, biały, inny
Polecam jednak wszystkie potencjały 24VDC i 0VDC, łącznie z obwodami sygnałowymi, obszyć kolorami niebieskim oraz niebiesko białym. Obwody oczywiście powinny mieć odpowiednie oznaczenia. To w zupełności wystarczy do jasnej diagnostyki szafy w późniejszej eksploatacji.
Poniżej kilka przykładów z życia, z układów od różnych dostawców.
Bardzo ważny kolor z punktu widzenia bezpieczeństwa to POMARAŃCZOWY - przewód pozostaje pod napięciem po wyłaczeniue głównego wyłacznika szafy - to przewody przychodzące z innych szaf.
Cześć.
To jest wewnętrzny standard firmy do którego muszą stosować się projektanci i podwykonawcy szaf i urządzeń. Ta tabelka znajduje się w schematach elektrycznych zaraz po spisie aparatów.
Poszukałem i znalazłem. Jest to wg standardu NFPA 79 “Electrical Standard for Industrial Machinery”, dostarczonego przez American National Standards Institute (ANSI). Nie jest to europejska norma. Pewnie firma, w której ten standard obowiązuje to kapitał amerykański?
Wg standardu NFPA 79 przewód neutralny dla obwodu AC może być np. biały:
13.2.3.1 Where an ac circuit includes a grounded conductor, this conductor shall be WHITE, GRAY, or three continuous WHITE stripes on other than GREEN, BLUE, or ORANGE insulation along its entire length.
Dobrze jest pamiętać o tym, że jest to w sprzeczności z normą europejską dotyczącą wyposażenia elektrycznego maszyn PN-EN 60204-1.
Witam.
Ja w jednej z poprzednich firm miałem bardzo kolorowe szafy:
brązowy - 24dc
biały - 0dc
zielony - wejścia cyfrowe
fiolet - wyjścia cyfrowe
żółty - temperatury (pt100, pt1000)
pomarańczowy - analogi
czerwony - napięcia obce (zasilanie z obiektu które sterowało np przekaźnikiem)
czarny - przewody zasilające 230/400v
niebieski - neutralny
w obecnej firmie nie miałem jeszcze napięcia 24ac ale po komentarzach użyje do tego celu czerwonej linki.