Co mogło spowodować stopienie izolacji?

Co mogło spowodować takie stopienie izolacji. Dlaczego zabezpieczenie nie zadziałało? Przewymiarowane?

Jeżeli dobrze widzę, to C63 więc prąd zadziałania to wielokrotność 5-10 prądu znamionowego, na dodatek w czasie. Więc przez długi czas mogło płynąć 3-6 razy więcej niż znamionowo.

Prawdopodobnie izolacja się spaliła się przy zaciskach z powodu zwiększonej rezystancji w tym miejscu, np. niedokładnie dokręcony zacisk etc.

4 polubienia

Witam.
A ja mam taką myśl czy producent dopuszcza bezpośrednie podłaczenie aluminium? Czy zacisk w tym zabezpieczeniu może bez problemu podejmować Al jak i Cu.

Ewidentnie brak styku, natomiast bardziej zastanawiające jest brak kultury technicznej ;( gdyz tego typu zlacza powinno sie sprawdzać raz na miesiac i co roku przeleciec termowizja dla zasady. i tego zonka by nie bylo. Co do charakterystyki samego zabezpieczenia nadmiarowopradowego moglo ulec awarii lub poprostu nie zadzialac skoro przewod latal jak zyd po pustym sklepie.

Oczywiście masz racje, tylko w głębi duszy jak się zastanowić, kto to sprawdza co miesiąc? Przedsiębiorcom trzeba przypominać żeby chociaż co 5 lat pomiary robili. Po za tym to są koszty, które są niechętnie przyjmowane. Działa? Nie tykej! Po za tym…fajne kolory przewodów zasilających…

duzo zalezy od zakladu a raczej zarzadu. U mnie byl wrecz nakaz sprawdzania gdyz godzina przestoju byla drozsza niz zaplacenie nadgodzin dzialowi Technicznemu :slight_smile: ale tak jak mowisz z ty jest wiekszosci przypadkow raczej zydzenie chodz to o co chodzi XD. a potem placz ze jak jest infrastruktura pilnowana. realia polskie.