Czy to koniec tego forum?

Cześć,

Panie Marcinie czy planujesz Pan jakoś reklamować to forum, aby spotykać się z wiedzą użytkowników z różnych branż czy tylko skupiamy się na iautomatyka i zbieramy kasy ze szkoleń i różnych reklam producentów i gdzie artykuły są stricte nastawione na reklamowanie? Sam chętnie bym korzystał gdzie mogę podczas uruchomienia podesłać problem i ktoś pomoże ale to forum jest martwe. Na początku wszystko fajnie, zrzeszamy automatyków a teraz wygląda mi to na korporacje nastawioną tylko na ilość kursantów i co za tym zysków. Gdzie twoja idea?

Pozdrawiam
Łukasz

Przede wszystkim chciałbym podziękować za Twój komentarz. Cenię sobie każdą opinię, która pochodzi od naszej społeczności. Rozumiem Twoje obawy i chciałbym wyjaśnić kilka kwestii, które poruszyłeś.

Przede wszystkim, nasze kursy online nie są jedynie źródłem zarobku – to nasza misja i pasja. Staramy się dostarczać wartościową wiedzę, która jest dostępna dla wszystkich. Wiele z naszych szkoleń jest bezpłatnych. Naszym celem jest udostępnianie materiałów edukacyjnych, które mogą pomóc profesjonalistom i entuzjastom w ich codziennej pracy i rozwoju.

Zauważyliśmy, że nasza społeczność wyraża największe zainteresowanie kursami. Jako administrator i osoba odpowiedzialna za cały projekt, muszę dokonywać wyborów, które najlepiej służą większości naszych użytkowników. Oczywiście, rozumiem, że może to być rozczarowujące dla tych, którzy preferują bardziej forumową formę wymiany wiedzy.

Co do forum, to przez długi czas staraliśmy się inwestować w jego rozwój. Jednakże, musieliśmy stawić czoła realiom rynkowym, gdzie media społecznościowe takie jak Facebook, zdominowały sposób, w jaki ludzie komunikują się i dzielą się wiedzą. To była trudna walka, często przypominająca walkę z wiatrakami. Rozumiem, że są entuzjaści forum, ale realia są takie, że ta forma wymiera lub ja nie umiem tego rozwijać.

Chciałbym również podkreślić, że jako założyciel i administrator, mam również obowiązek dbać o aspekt finansowy projektu. Utrzymanie zespołu, rozwijanie platformy i tworzenie wartościowych treści wymaga środków finansowych. Praca, którą wkładam w ten projekt, jest moją pasją, ale także sposobem na życie.

Oczywiście, chciałbym również dodać, że jest mi bardzo przykro, iż postrzegasz nasz projekt jedynie w kategoriach zarobkowych. Znalezienie równowagi między utrzymaniem projektu na poziomie zarobkowym a realizacją naszej misji edukacyjnej jest wyzwaniem. Chciałbym podkreślić, że sama idea misji, choć jest dla nas niezwykle ważna, nie zapewnia środków finansowych niezbędnych do jej realizacji. Niestety, w obecnych realiach ekonomicznych, gdzie inflacja nieustannie rośnie, musimy pamiętać o aspekcie finansowym, aby móc kontynuować naszą działalność. Koszty utrzymania platform, serwery, wynagrodzenia dla zespołu, tworzenie nowych kursów – to wszystko wymaga środków, które musimy generować.

Otrzymuje też setki wiadomości w stylu “Te kursy to dobra robota, oby tak dalej” - więc idę za tym czego potrzebują ludzie.

Może nie jestem w stanie zadowolić każdego i udźwignąć wszystkich projektów, które bym chciał, ale proszę wiedz, że każdy krok, który podejmuję, jest przemyślany i ma na celu długoterminowy rozwój naszej wspólnej pasji do automatyki.

Jeszcze raz dziękuję za Twój komentarz. Mam nadzieję, że mimo pewnych rozczarowań, nadal będziesz z nami i będziesz czerpać korzyści z różnorodnych materiałów, które oferujemy.

P.S. Zapraszamy do grupy Automatyk Może Więcej na Facebook, która tętni życiem każdego dnia.
P.S.2. Tak, forum wymiera naturalnie. Trzymamy je jednak na serwerze, bo wierzę, że nadejdzie taki dzień, kiedy znajdę siły i sposób, aby je reaktywować.