Mam pytanko do osób które są bardziej na czasie z przepisami bezpieczeństwa maszyn.
W firmach często stosowane są przenośniki rolkowe z silnikami do przemieszczania m.in. Europalet z ładunkiem. Choć są to urządzenia ruchome to obszar ich pracy nie jest wygradzany. Dowiedziałem się, że wygradzanie takiego obszaru jest wymagane gdy rolkociąg porusza się z prędkością większą niż 10 m/min. Gdzie dokładnie jest to napisane?? Przejrzałem Dyrektywę Maszynową i nie znalazłem tego. Gdzie dokładnie to znajdę?? Faktycznie tak jest tylko nie wiem gdzie to jest to zapisane
Wszystko zależy od OCENY RYZYKA. Będąc projektantem linii oceniasz ryzyko. Jeśli przejrzałeś dyrektywę maszynową to z pewnością napotkałeś wzór Oceny Ryzyka.
Musisz ocenić:
co się może stać kiedy paleta spadnie?
co się może stać kiedy ładunek z palety spadnie?
co się może stać kiedy podczas wciśnięcia E-STOPu ładunek z palety spadnie?
jak szybko ma zatrzymać się przenośnik po wciśnięciu przycisku E-STOP?
czy można włożyć ręce w elementy ruchome (o ile są takie)? co się stanie?
moje doświadczenie jest takie, że ogradzam tylko stanowiska zrobotyzowane, windy, paletyzatory i depaletyzatory np. palet. Niemniej jednak nie będziesz miał sztywnej reguły związanej z tym, że powyżej np 10m/min należy stosować coś, a czegoś nie. Ocena ryzyka i bezpieczeństwo operatorów determinują środki zapobiegawcze jakie należy zastosować.