Chciałbym zapytać, gdzie w PLC znajduje się element regulujący PID. Mam świadomość, iż w zależności od modelu lub producenta może być zlokalizowany gdzieś indziej, ale ogólnie chodzi o umiejscowienie tego regulatora - NIE WIEM - PODAJĘ przykład - znaduje sie w module sieci. IDK . Czy jest w stanie ktoś dokładnie określić gdzie ?
To zależy od sterownika. “regulator w PLC” to zazwyczaj wbudowany moduł funkcyjny (Function Block) , który musisz umieścić w kodzie swojego programu . W przypadku sterownika S7-300 jest to FB41.
W praktyce wygląda to tak, że z przybornika dostępnych funkcji zaawansowanych przeciągasz “bloczek” do swojego programu. Następnie taki bloczek trzeba sparametryzować, czyli powiedzieć dla Twojego regulatora z jakiego wejścia lub rejestru danych ma odczytywać pomiar, lub wartość zadaną dla regulatora. Określić parametry PID i wiele innych.
Przykład z mojej (o matko kiedy to było) pracy magisterskiej:
Na stronie 107 pojawia się blok regulatora PID w sterowniku S7-300
A dla ciekawskich, kiedyś na studiach zrobiłem kulkę na pochylni:
Pytasz o dość skomplikowaną rzecz, z niewielkim jak mi się wydaje, poziomem wiedzy. Ciężko to wytłumaczyć bez podstaw programowania PLC. Masz na myśli jakiś konkretny sterownik?
Generalnie zgadzam się z Kolegami którzy pisali wcześniej - regulator PID czy PI to funkcja sterownika. W zależności od producenta może być używana na różne sposoby.
Należy jednak pamiętać o dedykowanych karta, tzw inteligentnych kartach PLC, które są regulatorami PID [drogie i rzadko wykorzystywane] - inteligentne bo mają swoją swój CPU żeby nie korzystać z zasobów główne procesora PLC. W głównym procesorze następuje parametryzacja a karta sama obrabia regulację.
Inna rodzina to zewnętrzne sprzętowe regulatory, które komunikują się z PLC - wymieniają informacje o statusie i parametry regulacji.