Enkoder inkrementalny, rozdzielczość

Witam, potrzebuje pomocy oto z takim enkoderem, szukałem DTR i nie mogłem nigdzie wyszukać do tego modelu, chciałbym znać rozdzielczość tego enkodera, bo rozumiem że „360 steps” oznacza jego liczbę pozycji tego enkodera. Mógłby mi to ktoś jakoś wytłumaczyć.
enkoder

Czy mógłby mi wytłumaczyć jak policzyć dokładność tego enkodera, w programie mam takie ustawienie na karcie liczącej.

Nie wiem jak w tym przypadku ale wygląda to że ten enkoder można konfigurować. Z DTR wynika że można mu ustwić nawet 10 000 impulsów na obrót.
Na załączonym obrazku masz ustawione 1000 impulsów na obrót czy 1 impuls to 0.36 stopnia.
Nie wiem czy konfiguracja wpisana jest dobra - w DTR jest info o 2 kanałach A i B, które są przesuniete wzgledem siebie o 90 stopni. W zaznaczonej konfiguracji kanały są przesunięte o 180 stopni.

1 polubienie

Tak jak podano w konfiguracji rozdzielczość to 0.09 stopnia na impuls. Przy ZLICZANIU 4 zbocza z 2 kanałów mamy 360/1000/4 czyli 0.09

Pozdrawiam

1 polubienie

Hmm ciężko mi to idzie zrozumieć, czyli rozdzielczość tego enkodera to 1000? a o co chodzi z tym 4 zboczem jak kanały wykorzystanych jest tylko 3. To jest projekt zaliczeniowy na studia i też chciałbym to zrozumieć i przekazać dalej w projekcie. Jak byś mi mógł to jakoś wytłumaczyć. Dlatego się tak tego przyczepiłem bo mam wyznaczyć w projekcie błąd pomiarowy enkodera. Pracuje na UR taki enkoder wpadł mi w łapy bez DTR.
Rozdzielczość 1000 impulsów na obrót
Dokładność 0,36 czy 0,09?

image

Tu jest przykład przebiegu z enkodera. Jak widać mozesz zliczać tylko jedno zbocze wtedy jest 1000 imp/obr , dwa wtedy 2000 i cztery wtedy 4000.

1 polubienie

Dziękuje bardzo za Pomoc :smiley:

Mam jeszcze takie pytanie co dokładnie oznacza “360 steps” jak na zdjęciu. Czy to oznacza tylko pomiar kątowy? Jeżeli chciałbym użyć koła pomiarowego 200 mm to 200/
4000 = 0,05mm na jeden impuls . Czy mogę w ten sposób zmierzyć drogę.