Jestem nowy, jak poznać automatykę od podstaw?

Proszę o wsparcie. Jestem nowy w tej dziedzinie. Nigdy nie miałem do czynienia z tą materią. Pomocy, od czego zacząć

Hej
Rozpoczęcie pracy automatyka nie jest takie proste, gdyż dziedzina ta łączy w sobie wiele różnych składowych - elektryka, mechanika, programowanie, do tego przydatny jest jeszcze zmysł estetyczny jeśli chodzi o panele HMI itd.
Pierwszym pytaniem na jakie musisz sobie odpowiedzieć jest kwestia kierunku w którym chcesz się rozwijać - projektowanie czy programowanie.
Jeśli projektowanie musisz wykazać się znajomością doboru sprzętu oraz podstawami z zakresu połączeń elektrycznych, a na koniec zmysłem planowania przestrzennego w celu rozmieszczenia elementów w rozdzielnicy.
W kwestii programowania temat jest o wiele bardziej złożony. Nie spotkałem się żeby w polskich firmach był podział na robotyka i automatyka PLC, ogólnie to możesz posiadać większa wiedzę w danym zakresie, ale z reguły musisz uruchomić oba urządzenia. Tutaj każdy producent urządzenia ma swój programator, w każdym programuje się podobnie, ale są różnice.

Jeśli chcesz zacząć określ najpierw w którym kierunku chcesz się rozwijać, bo każdy ma swoje plusy i minusy.

Witam
Podepnę się do pytania. Bo zastanawiam się nad przebranżowieniem ze specjalności programowanie w cnc, po studiach. Pracuję natomiast jako technik obsługi systemów wizyjnych.
Pomyślałem o automatyce ze względu na to czym się zajmuję w pracy. Tylko nie wiem też czy to możliwe żeby się przebranżowić na automatyka i czy warto. Jeśli się da to jaki kierunek wybrać, czego się uczyć, od czego zacząć, jak zdobyć praktykę.

Zacznij od darmowego kursu Podstaw Automatyki

Tutaj jesteś w błędzie. Robotyk a programista PLC to dwie różne sprawy. Jeśli jesteś w UR to OK takie rzeczy przejdą ale w firmach integratorskich nie.

Jeśli nie widzisz różnic międz KUKA, ABB a MITSUBISHI tzn, że mało widziałeś. Co do zasady działania robota to tak, ale każdy producent inaczej podchodzi do programowania i funkcje różnią się znacząco od siebie.
Przede wszystkim należy zadać pytań, czy twórca tematu zna podstawy elektrotechniki, później można coś nakreślić.

Pozdrawiam

Witaj,
Sam przechodze ten etap bo jako osoba która 1,5 roku temu nie wiedziała co to prąd AC i DC a plc to jakieś czary były:) ale może od początku… mam zmysł techniczny ale jestem mgr ekonomii. Popracowałem za biurkiem ale to nie dla mnie. Przypadkowo znalazłem prace jako serwisant CNC. Praca raczej prosta tzn. wymiana uszkodzonych elementów, pomoc w konfiguracji oprogramowania. I poczułem że to ma sens. Najpierw zapisałem się na CKZ(1,5 roku)Bardzo dobra sprawa na poczatek ponieważ nauczyciele od razu dali do rąk kable, miernik, przekaźniki, styczniki i schematy. Wiadomo dużo trzeba w domu samemu. Teraz jestem na studiach podyplomowych z zakresu automatyki i pracuje jako technik automatyk i mam chceci żeby sie dalej rozwijać. Wiadomo że nie zostane programistą ani konstruktorem ale serwis czy Ur tez jest fajne. Moja rada… zdobądź jakiś papier i idź do pracy zdobywać doświadczenie. Automatyka jest szeroka, wszystko zależy do jakiej firmy trafisz. Jeżeli bedziesz miał szczescie to bedziesz miał kontakt z automatyka: roboty, s1500, szkolenia. I tu trzeba się przyłożyć do nauki, nie tej teoretycznej ale praktycznej. Bo jak pisałem wcześniej jak nie masz inż mgr automatyka to programista raczej nie zostaniesz.