Keyence CV-X skalowanie pixeli na układ współrzędnych robota

Witam,
Mam system wizyjny na Keyence CV-X, który sprawdza położenie 12 punktów i podaje ich współrzędne X,Y względem punktu odniesienia w pixelach.
Chciałbym, żeby na wyjściu podawana była pozycja w mm względem układu współrzędnych robota. Mogę dostarczyć do kontrolera punkt 0,0 tego układu oraz 2 punkty X+, 0 oraz 0,Y+.
Mogę liczyć na jakiś manual/PDF/inną pomoc?

pr_cv-x400_img_01_1616014

Polecam kontakt ze wsparciem technicznym keyenca, nie ma u nich problemu z dostarczeniem manuali, mają też wsparcie aplikacyjne.

Na stronie Keyence’a po zarejestrowaniu są dość dobre manuale. Poszukaj w nich tematu o kalibracji kamery.

1 polubienie

No właśnie wsparcie aplikacyjne było 2 razy. Teraz ma przyjechać największy specjalista. Do 3 razy sztuka - więcej nie napiszę, bo nie chcę robić antyreklamy :wink:
Próbowałem szukać na stronie to znalazłem tylko info odnośnie integracji z PLC i podstawową konfigurację.

1 polubienie

Będziemy wdzięczni jak później opiszesz co i jak, aby zamknąć temat :slight_smile:

Czy możesz coś więcej powiedzieć na temat aplikacji? Czy obszar wizji jest w zakresie robota?

Czy Twój robot ma funkcję kalibracji z kamerą 2D? Robisz zdjęcie kilku punktom, podjeżdżasz robotem na te same punkty, wpisujesz w odpowiednie miejsce XY w pixelach i odczytujesz XY robota, na podstawie tego generuje się odpowiednia funkcja kalibracyjna do przerabiania danych otrzymanych z kamery.

Jeżeli chodzi o skalowanie pixeli na mm z dodawaniem offsetu XY na początek układu współrzędnych robota to nie jest to rozwiązanie, które da Ci dużą precyzję z tego tytułu, że na pewno kamera jest delikatnie obrócona i osie XY kamery nie są idealnie równoległe do do osi XY robota. Kamera nie jest idealnie równolegle zamontowana do podstawy robota. Do tego dochodzą tematy dystorsji obiektywów itd.

2 polubienia

Witam pracuje wlasnie nad projektem z trzema kamerami + sterownik CV-x.+ Trzy Roboty Staubli.
Jst tam narzedzie do skalowania obiektu oraz wyznaczenia punktu Origin.
Wystarczy matryca o konkretnym wymiarze do ktorej powinno sie kalibrowac kamere tak aby pomiar z kamery zgadzal sie z rozmiarem matrycy, rowniez wspolrzedne obiektu mierzac od punktu Origin powinny sie zgadzac.

W zeszłym roku robiłem projekt oparty o system Keyenca CV-X z kamerą plus robot Kuki i S7-1500, wszystko spięte Profinetem. Kamera w tej aplikacji jest zamontowana na robocie.
Przy uruchomieniu otrzymałem program do wgrania na kontroler robota dzięki któremu (po odpowiedniej konfiguracji) system kamer bezpośrednio sterował robotem i potrafił się sam skalibrować na danym obiekcie (połączyć pozycję robota ze współrzędnymi piksela na zdjęciu)

Z mojej strony mogę powiedzieć tylko, że za 3 razem wsparcie z Keyenca pomogło i wszystko zrobili.
Nie wiem jak, bo robiłem wtedy co innego :face_with_hand_over_mouth:
Ale fajnie, że temat się rozwinął i tyle odpowiedzi. Dobry prognostyk dla forum.

1 polubienie