Komunikacja Modbus - porada

Cześć, pytanie odnośnie ustawień komunikacja Modbus RTU. Najczęściej komunikacja ustawiana jest w taki sposob: 8 bitów danych, brak parzystosci, 1 bit stopu czyli w skrócie 8N1. Na jednym urządzeniu nie mogę ustawić 8N1 tylko 7N2/7E1(Even)/7O1(Odd). Pytanie czy teraz ustawić komunikację według tego jednego urządzenia? Jakie znaczenie ma rodzaj parzystosc? Domyślam się że komunikacja nie zadziała jeśli jedno urządzenie będzie miało 2 bity stopu?

Parametry muszą być takie same dla obu urządzeń.

No tak. Jakie jest dokładnie zadanie bitów parzystosci? Z jakich ustawień Wy najczęściej korzystacie?

8N1 w 90% przypadków. Kontrola parzystości to takie zabezpieczanie. Master wysyła ramkę danych oraz oraz bit parzystości. Jeżeli bit ma wartość TRUE to znaczy, że w ramce danych jest nieparzysta ilość jedynek . Jeżeli jest parzysta ilość 1 wtedy bit parzystości ma wartość FALSE. Potem SLAVE odbiera ramkę i sprawdza czy w ramce jest parzysta czy nieparzysta ilość jedynek jeżeli się zgadza z bitem parzystości to OK jeżeli nie prosi ponownie o tą sama ramkę danych. Moim zdaniem kiepskie zabezpieczenie ale czasami można się z tym spotkać

Rozwiązaniem jest dołożenie dodatkowego intrefesju RS 485. Jak działasz na S7 1200 to dołóż CM1241 i skonfiguruj sobie dodatkowego Mastera na tym samym sterowniku i będzie CI działać. Gwarantuje głowa :slight_smile:

Dokładnie jak @webcoderc napisał. Bity parzystości sprawdzają jedynie poprawność danych. Tak jak napisałeś, możesz dostosować komunikację do tego jednego urządzenia. Drugie rozwiązanie podał @webcoderc :slight_smile:

Sterownik to Beckhoff CX8190. Mam 4 porty RS485 więc mogę jeden skonfigurować pod to urządzenie. @webcoderc napisałeś że w 90% 8N1, też się z tym ustawieniem najczęściej spotykałem. Ustawienie 8N2 jest rzadziej używane, dlaczego? Ma to jakiś wpływ na komunikację? Prędkość, dokładność?

Tym że miedzy ramkami masz albo jeden albo dwa bity stopu. Nic po za tym

No i przez fakt 2 bitów stopu możesz mieć dłuższe czasy komunikacji. Aczkolwiek raczej pomijalnie małe.

Skoro już jesteśmy przy temacie. Kiedy warto albo dlaczego stosować parzystość?

To już zostało wyjaśnione