Cześć,
mam do zaprogramowania komunikację modbus TCP/IP oraz modbus RTU na S7-1200 i niestety dopiero na obiekcie będę mieć możliwość podgrania programu, co do którego mam wątpliwości. Chciałbym poprosić o pomoc w ich rozwiązaniu.
Czy możliwe jest wykorzystanie bloków “Modbus_Comm_Load” i “Modbus_Master” tak, że każdy z nich zadeklarowany jest jako multi instancja w function blocku?
Gdybym tworzył ten program w zwykłej funkcji to na wejście MB_DB bloku “Modbus_Comm_Load” podawałbym pointer do zmiennej MB_DB, która utworzona jest w instancji “Modbus_Master”. Function block posiada domyślnie zoptymalizowaną pamięć “Optimized block access” i nie jestem pewny czy to będzie działać a jeżeli nie to czy działałoby to po utworzeniu function block jako “standard block access” i jakie niosłoby to ze sobą minusy?
Ostatni raz miałem styczność z plc-kami Siemensa kilka lat temu, dlatego proszę o wyrozumiałość ze strony bardziej doświadczonych kolegów.
Dodatkowo jeżeli tworzę komunikację modbus TCP/IP to wykorzystanie tej samej instancji MB_CLIENT w obrębie odpytywania wielu rejestrów z/do jednego urządzenia nie wymaga różnych connection ID a jedynym ograniczeniem jest odpowiednie sekwencjonowanie wywołań?