w ramach realizacji projektu na uczelni otrzymałem używany sterownik Beckhoff CX5020.
Po uruchomieniu sterownika, następnym krokiem było skomunikowanie go z programem TwinCAT 2 i tu pojawił sie problem, ponieważ urządzenie nie jest wykrywane w sieci lokalnej (połączenie bezpośrednio komputer z TwinCAT - sterownik CX5020).
Po kilku próbach połączenia pomiędzy którymi nic nie było zmieniane, TwinCAT wykrył pewne urządzenie, które jak się chwilę potem okazało, miało adres IP karty sieciowej komputera z którego próbowałem sie łączyć.
Niestety nie znam adresu IP jaki ma sterownik (najprawdopodobniej ma ustawiony adres statyczny).
Znam natomiast adresy fizyczne.
Próbowałem skanować ruch w sieci lokalnej za pomocą Wireshark jednak również bez rezultatów, owszem pokazywał się ruch podczas włączania sterownika jednak adresy nadawcy i odbiorcy były takie same i nie zgadzał się również adres fizyczny przypisany do adresu IP.
Kolejna próba to po prostu pingowanie w wierszu poleceń nazwy sterownika (domyślnie jest to cx_xxxxxx gdzie 6 ostatnich znaków to 3 ostatnie bity adresu MAC)
Mam również inny sterownik tej firmy i problem jest dokładnie taki sam co znacznie zmniejsza szanse, że sterownik jest uszkodzony.
Myślałem również nad czymś w rodzaju Angry IP Scanner jednak pula adresów do spróbowania jest ogromna (po skanowaniu 2 dni non stop mialem sprawdzone 16kk adresów i wszystkie to pudła).
Dodam również, że sterownik podłączam za pomocą kabla RJ45.
Czy jest jeszcze coś co warto spróbować i co ma choć cień szansy na powodzenie?
Proszę mi wybaczyć mało profesjonalny język techniczny ale jestem póki co zielony w temacie szeroko pojętej automatyki ale starałem się wszystko opisać w miarę łopatologicznie
Mam taki sam problem tylko sterownik starszy: CX 1020. Próbowałem tych samych metod co Ty + dodatkowo próbowałem również dip switchy w które sterownik jest wyposażony, ale też nic to nie dało. Ten CX 1020 ma też dvi, co jest ostatnią opcją do wypróbowania jak kupię przejściówkę na hdmi.
Edit: Po namyśle - wyślę ten temat na support Beckhoffa - szkoda, żeby 3 plcki od nich się marnowały na półkach .
W przyszłym tygodniu będę próbował podłączyć się po RS232 ponieważ zamówiłem sobie kabel.
Czekam również na czytnik kart compact flash żeby spróbować coś odzyskać z pamięci.
Tez myslalem nad przejściówka z DVI i będę miał w przyszłym tygodniu DVI - VGA i będę próbował co mi się ciekawego pokaże
Wydaje mi się ze to jakiś trywialny błąd prawdę mówiąc skoro mam to samo na obu sterownikach
PS. Polecam zamówić DVI na vga bo przejściówki na hdmi lubia wariować i potrzebują zasilania
Ściągnij z ftp Beckhoffa system i wgraj na CFa, po uruchomieniu bedziesz miał system z domyślnymi ustawieniami i wtedy bedziesz znał jego ustawienia sieciowe. Połączysz sie z nim przez CERhost i doszukasz w TwinCATa.
Z tego co wiem to licencje przypisane są do urządzenia, na sterowniku powinna byc naklejka z numerem licencyjnym systemu. Nie wiem jak to wyglada z samym TwinCATem, bo moze miec kilka licencji na rożne RT czy biblioteki ale te sa wgrywane z poziomu TC na PC. Mozna dla pewności zgrać obraz z CF ktora jest w sterowniku i zawsze ją odtworzyć.
Pracuję na Beckhoffie.
Poponuję napisać na support beckhoff .
Bardzo dobrzy specjaliści ,rozwiązują każdy problem i to bardzo szybko.
Jest też możliowść telefonicznego supportu.
Oczywście podłączenie monitora do sterownika to pomocna rzecz .