Komunikacja z komputerem przemysłowym Beckhoff CX5020

Witam,

w ramach realizacji projektu na uczelni otrzymałem używany sterownik Beckhoff CX5020.

Po uruchomieniu sterownika, następnym krokiem było skomunikowanie go z programem TwinCAT 2 i tu pojawił sie problem, ponieważ urządzenie nie jest wykrywane w sieci lokalnej (połączenie bezpośrednio komputer z TwinCAT - sterownik CX5020).

Po kilku próbach połączenia pomiędzy którymi nic nie było zmieniane, TwinCAT wykrył pewne urządzenie, które jak się chwilę potem okazało, miało adres IP karty sieciowej komputera z którego próbowałem sie łączyć.

Niestety nie znam adresu IP jaki ma sterownik (najprawdopodobniej ma ustawiony adres statyczny).
Znam natomiast adresy fizyczne.

Próbowałem skanować ruch w sieci lokalnej za pomocą Wireshark jednak również bez rezultatów, owszem pokazywał się ruch podczas włączania sterownika jednak adresy nadawcy i odbiorcy były takie same i nie zgadzał się również adres fizyczny przypisany do adresu IP.
Kolejna próba to po prostu pingowanie w wierszu poleceń nazwy sterownika (domyślnie jest to cx_xxxxxx gdzie 6 ostatnich znaków to 3 ostatnie bity adresu MAC)

Mam również inny sterownik tej firmy i problem jest dokładnie taki sam co znacznie zmniejsza szanse, że sterownik jest uszkodzony.

Myślałem również nad czymś w rodzaju Angry IP Scanner jednak pula adresów do spróbowania jest ogromna (po skanowaniu 2 dni non stop mialem sprawdzone 16kk adresów i wszystkie to pudła).

Dodam również, że sterownik podłączam za pomocą kabla RJ45.

Czy jest jeszcze coś co warto spróbować i co ma choć cień szansy na powodzenie?

Proszę mi wybaczyć mało profesjonalny język techniczny ale jestem póki co zielony w temacie szeroko pojętej automatyki ale starałem się wszystko opisać w miarę łopatologicznie :slight_smile:

Z góry dziękuję za pomoc

Mam taki sam problem tylko sterownik starszy: CX 1020. Próbowałem tych samych metod co Ty + dodatkowo próbowałem również dip switchy w które sterownik jest wyposażony, ale też nic to nie dało. Ten CX 1020 ma też dvi, co jest ostatnią opcją do wypróbowania jak kupię przejściówkę na hdmi.

Edit: Po namyśle - wyślę ten temat na support Beckhoffa - szkoda, żeby 3 plcki od nich się marnowały na półkach :stuck_out_tongue_winking_eye:.

1 polubienie

W przyszłym tygodniu będę próbował podłączyć się po RS232 ponieważ zamówiłem sobie kabel.
Czekam również na czytnik kart compact flash żeby spróbować coś odzyskać z pamięci.

Tez myslalem nad przejściówka z DVI i będę miał w przyszłym tygodniu DVI - VGA i będę próbował co mi się ciekawego pokaże :slight_smile:

Wydaje mi się ze to jakiś trywialny błąd prawdę mówiąc skoro mam to samo na obu sterownikach :slight_smile:

PS. Polecam zamówić DVI na vga bo przejściówki na hdmi lubia wariować i potrzebują zasilania :slight_smile:

Ściągnij z ftp Beckhoffa system i wgraj na CFa, po uruchomieniu bedziesz miał system z domyślnymi ustawieniami i wtedy bedziesz znał jego ustawienia sieciowe. Połączysz sie z nim przez CERhost i doszukasz w TwinCATa.

1 polubienie

Dobry pomysł!

W przyszłym tygodniu będę miał czytnik CF wiec spróbuje.

Dzieki!

Jeśli komputer miał licencje to po wgraniu na nowo przepadną?

Z tego co wiem to licencje przypisane są do urządzenia, na sterowniku powinna byc naklejka z numerem licencyjnym systemu. Nie wiem jak to wyglada z samym TwinCATem, bo moze miec kilka licencji na rożne RT czy biblioteki ale te sa wgrywane z poziomu TC na PC. Mozna dla pewności zgrać obraz z CF ktora jest w sterowniku i zawsze ją odtworzyć.

Pracuję na Beckhoffie.
Poponuję napisać na support beckhoff .
Bardzo dobrzy specjaliści ,rozwiązują każdy problem i to bardzo szybko.
Jest też możliowść telefonicznego supportu.
Oczywście podłączenie monitora do sterownika to pomocna rzecz .

Wyjaśnią również kwestie z licencjami itp.