Mobilne HMI na androida

Witam wszystkich,
Czy istnieje aplikacja hmi na androida współpracująca ze sterownikiem plc siemens lub innym?
Zaznaczę że chodzi o funkcjonalne hmi tak jak standardowe.
Ale z komunikacją przez Internet.

Jest coś takiego:

Kiedyś to testowałem, ale moim zdaniem nie nadaje się zbytnio do użytku.
W google play po wpisaniu SCADA też jest parę aplikacji ale jak je przeglądam to nie widzę nic konkretnego.

Może ktoś testował coś ciekawego i się podzieli opinią?

Smartfon i tak musiałby mieć zdalny dostęp do PLC. Pytanie czy nie wystarczy wbudowany WebSerwer? Skomplikowana ma być ta wizualizacja?

Podgląd na obiekt, kilka kontrolek i temperaturę z możliwością zmiany parametrów.

A musi być Android? Może coś typu WebScada, cmt od Multiprojekt czy WebHMI od ZestaPro.pl?

Jeśli to ma być “robocze” to może wystarczy webserwer w PLC?

Tutaj przykłady z S7-1200

Sterowniki na Codesys typu WAGO, ABB, Eaton itd mają webvisu z dostępem przez przeglądarkę.

Ale jeżeli szukasz czegoś uniwersalnego to bym celował w WebHMI, czyba że tutaj cena gra rolę bo ok 3k za sprzęt trzeba zapłacić.

1 polubienie

A jakie ma ograniczenia WebHmi,np
Ilu użytkowników może być zalogowanych w tym samym czasie.

Hmm w sumie nie ma ograniczeń. Ile wyda procesor tyle ogarnie. Jak będzie dużo osób to najwyżej dłużej załaduje ekrany.

W zasadzie możemy to przetestować bo mamy jedno urządzenie w firmie. Dam znać :blush:

2 polubienia

Głośno myślę: gdyby scadę postawić na wirtualnej maszynie z Windows Serverem i zrobić zdalny pulpit z kótrym można by się połączyć przez Andorida czy iOS?

1 polubienie

Ostatnio też był artykuł o QT C++. Z tego co zrozumiałem z artykułu, można napisać również aplikację na Androida. Nie wiem tylko jak w rzeczywistości z użytecznością tego rozwiązania.

Podklejam, faktycznie może się przydać.