Zwracam się z prośbą o wyrażenie opinii i spostrzeżeń na temat pomiaru zużycia mediów.
Spotkaliście się z tym tematem już? Może sami tworzyliście takie systemy lub słyszeliście że gdzieś było to wdrażane.
Jak widzicie zapotrzebowanie w sektorze prywatnym a jak w publicznym na takie systemy?
Zastanawiam się nad tym tematem od dawna i myślę o dosyć szerokim spektrum działania w tym temacie tj. pomiary w czasie rzeczywistym liczników energii, gazu, przepływu wody i gazów specjalnych. Do tego raportowanie, systemy monitujące o przekroczeniu zużycia, podgląd zdalny, bazy danych, wizualizacja pomiarów, trendy…
Z mojej perspektywy, w ostatnim czasie (półtora, może dwa lata) zdecydowanie widać wzrost zainteresowania systemami do zarządzania zużyciem energii. Jest to na pewno bardzo mocno napędzane zmianami, jakie obserwujemy w cenach energii elektrycznej i firmy muszą działać, żeby obcinać koszty (albo przynajmniej zapobiegać znacznym wzrostom).
Według mnie to temat rzeka - bardzo dużo zagadnień jest zarówno od strony fizycznego pomiaru czy komunikacji urządzeń pomiarowych z systemem centralnym, jak i budowania wizualizacji, raportowania i funkcjonalności takich systemów, aby były jak najbardziej użyteczne.
Też jestem ciekaw opinii innych osób w tym temacie
Michale,
poruszyłeś bardzo ciekawy temat. Otóż pomiar zużycia mediów jest bardzo ważny, głównie z powodu oszczędności energii w budynkach, ale również z innych względów. W ostatnim czasie zapotrzebowanie na pomiar zużycia mediów wzrosło tak bardzo w sektorze publicznym (prawdopodobnie w sektorze prywatnym trochę mniej), że w nowo budowanych budynkach oraz tych modernizowanych nie można się wręcz bez tego obejść. Prawda jest taka, że pomiar zużycia mediów jest standardem i jeśli myślisz nad biznesem w tym kierunku to bardzo dobry trop.
Po pierwsze: do czego jest potrzebny pomiar?
monitoring zużycia mediów pozwala po prostu zaoszczędzić kasę
monitoring jest potrzebny w budynkach użyteczności publicznej typu biurowce, gdzie zarządca budynku musi monitorować zużycie mediów przez najemców
nagły spadek lub wzrost zużycia wody lub energii elektrycznej może sygnalizować awarię.
Po drugie: jak obecnie rozwiązywany jest monitoring?
stany liczników są przekazywane do BMS (Building Management System) lub EMS (Energy Management System) za pośrednictwem protokołów komunikacyjnych typu Modbus lub Mbus. Na rynku jest mnóstwo dostawców takich systemów - wystarczy, że wyszukasz dostawców automatyki budynkowej - każdy ma takie rozwiązanie i oferuje je równocześnie z rozbudowanym system BMS, który pełni również inne funkcje.
w budynkach niekomercyjnych są stosowane prostsze rozwiązania typu podłączenie licznika, np. impulsowego do jednostki centralnej i aplikacja obrabiająca dane
nie ukrywam, że temat poruszyłem właśnie w celu rozeznania czy takie usługi mogą mieć popyt i rację bytu ostatnio często zastanawiam się nad wdrożeniem do własnej działalności takiej usługi a nawet nad ukierunkowaniem i wyspecjalizowaniem się właśnie w tej działce. mam też styczność dosyć szczegółowo z technologią LoRa/LoraWAN więc w tym też widzę przyszłość