Czy w nowym oprogramowaniu Easy V7.x jest możliwość zaimportowania starego projektu np. z easy 800 tak żeby do nowego plc nie trzeba było pisać od nowa całego programu ?
Tak, podobno jest pełna kompatybilność. Projekty można konwertować nawet na język ST.
Właśnie podobno tak ale jak zainstalowałem wersję demo żeby sprawdzić czy tak jest to niestety przy próbie otwarcia takiego projektu wyskakuje błąd hardware w projekcie nie jest wspierany i klapa.
easySoft7 jest w najnowszej wersji (eaton.com/soft)? W starszych wersjach easySoft7 mogło nie być jeszcze np. wersji AC i wtedy wyświetlany być taki komunikat. Jaka jest dokładnie wersja easy800 / topologia sieci NET w starszym projekcie?
@Kamil_W - W nowych easyE4 można pisać programy w języku ST, ale konwersja ze starych jest do EDP lub LD
Spróbuj z najnowszą wersją oprogramowania. Tutaj instrukcja skąd ściągnąć.
@MarcinFaszczewski - Dzięki za instrukcję. Mam pobraną najnowszą wersję demo V7.11 ze strony moellera. Jednak nie mogę otworzyć poniższego projektu. Jakby ktoś chciał spróbować otworzyć ten projekt to rozszerzenie pdf trzeba zmienić na e60.
projekt.pdf (202,4 KB)
Projekt posiada jednostkę MFD-Titan, która nie należy do rodziny easy i nie jest obsługiwana w easySoft 7. Dlatego masz problem z otworzenia jej. Zainstaluj najnowszą wersje easySoft PRO (6.97), gdzie są obsługiwane te jednostki i przekonweruj na sterownik z rodziny easy.
Poniżej spis urządzeń wykorzystanych w nadesłanym przez Ciebie projekcie
Dzięki za podpowiedź. Już przerobiłem sobie projekt najpierw na easy a później zaimportowałem w nowym easy v7
Witam,
Chciałbym ponowić temat. Mam Easy800 pracujący w sieci z panelem MFD-80 i chciałbym przejść na Easye4. Przy zamianie programu sofcie EasySoft 8 program z Easy800 zostaje przekonwertowany a z MFD niestety nie. Jak mogę dokonać konwersji całego programu z obu współpracujących ze sobą urządzeń? Z góry dziękuję