Obrotomierz na Easy E4

Witam kolegów automatyków.

Od niedawna jestem właścicielem sterownika Easy E4 i bawię się w jego programowanie. Napotkałem jednak jeden problem którego nie daje rady póki co rozwiązać, może ktoś z was będzie wstanie mi coś podpowiedzieć. Mianowicie chcę wykonać na easy obrotomierz który będzie zliczał obroty wału w maszynie i poniżej zadanej wartości zatrzymywał maszynę. Przy swoich próbach użyłem modułu licznika który jest zerowany co 1 sekundę a wynik z licznika mnożę przez 60. Wszystko było by ok tylko co sekunda licznik się zeruje i zliczanie znowu zaczyna się od zera. Czy ktoś już robił podobny projekt i mógłby coś podpowiedzieć ?

Witam,

A może zrób to w ten sposób:
Rozumiem że z jakiegoś czujnika dostajesz sygnał obrotu wału.
Zatem, jeden pełny obrót wału trwa tCzas_obr niech to będzie 1s.
60/1s czyli 60 obrotów na minute.
Jeśli
tCzas_obr=0,5s to,
60/0,5 s czyii 120 obrotów na minute.

If R_Trig(diCzujnikWalu) Then
Licznik = Licznik + 1
End_If

If R_Trig(Clock_1s) Then
RPM [obr/min] = Licznik [obroty] * 60 [s]
Licznik = 0
End_If

Im częściej będziesz taktował (poniżej sekundy) tym lepszą dokładność ale bardziej zaszumioną osiągniesz, im rzadziej (tj. powyżej sekundy) tym płynniej będzie się zmieniała prędkość, ale stracisz na dokładności.

Generalnie powinno się taktować 2 razy częściej niż sygnał się zmienia, tj. jeżeli zmienia się raz na sekundę to należy sprawdzać 2 razy na sekundę, aby uzyskać dobry pogląd