Witam.
Chciałbym rozpocząć swoją przygodę z automatyką ale od samych podstaw.Konkretnie chodzi mi o montaż,uruchamianie i obsługę automatyki przemysłowej.Możecie polecić jakieś kursy?najlepiej z certyfikatem.
Pozdrawiam!
Witam,
To zalezy w co celujesz w automatyce ale jesli chcesz zaczac zabawe z PLC do delta soft masz za free(ispsoft) wiec na start idealna opcja kursy organizuje firma Induprogress jak i support dla tych sterowników. a jesli ci sie spodoba i sie nie poddasz to pozniej mozesz przeskoczyc na srodowisko Codesys. ale to jak nabiezesz jakis podstaw praktycznych i ogarniesz jak PLC dzialaja w praktyce.
Zycze Powodzenia
Najlepiej i najłatwiej zatrudnić się w firmie, która takie rzeczy wykonuje
Owszem o ile ktos bedzie chcial pokazac jak się to robi od kuchni. Wiekszosc firm jednak szukaja juz praktykow co umieją programować przynajmniej na dwóch platformach sprzętowych(TIA , CodeSYS).
a tak poprawdzie jak sie czlowiek sam nie rozwija we wlasnym zakresie to zaden pracodawca nie pomoże. Taka moja prywatna opinia.
Pozdrawiam
Ja sam zaczynałem jako zielony i nikt się mną nie interesował. Dopiero jak napisałem do tej firmy, kolejnej, że chce się uczyć to odezwało się parę firm i oczywiście stawka była śmieszna ale na dojazdy mi starczyło i zostało jeszcze trochę. Tylko jasno musisz napisać do firm że w celach poznawczych, zazwyczaj na umowę zlecenie, kilka godzin tygodniowo. Napewno lepsze to niż od razu iść w szkolenia. Sam mam doświadczenie że jeśli jedziesz na szkolenie z wiedzą na poziomie zero to oczywiście coś wyciągniesz ale nie będzie to 100%, ale jeśli jedziesz jako już pracownik który miał z tym do czynienia to się pojawiają fajne pytania z twojej strony i pogłębiasz tą wiedzę na wiele wyższym poziomie.
Tak jak post wyżej Łukasz zaznaczył - nie masz wiedzy ani doświadczenia to stawka będzie mierna, ale inaczej zmarnujesz dużo czasu na kursach i nic-nie-wartych certyfikatach
Dziękuję bardzo za pomoc!
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie samych podstaw automatyki.Ostatnio znalazłem kurs firmy omron i jest e-learningowy.Ktoś z was korzystał z tego kursu? kończy się certyfikatem,ale ile kosztuje?
Kolego nie plac za cos co wystepuje w kazdym PLC. Po drugie jaka tematyka kursu???, na to patrz z reguły jak masz jednodniowy kurs to masz opisane wybrana tematykę i tyle. Bezplatne szkolenia masz w delcie jak ci pisalem wyzej.A jak chcesz wydac 15tys PLN to coz bo tyle kosztuje jako takie szkolenie dla jednej rodziny PLC (TIA PORTAL) zeby liznac po trochu z kazdego protokolu komunikacji oraz z modulow I/O. Gdyz maja to podzielone na sekcje tematyczne. Koledzy wyzej ci opisali jak najszybciej sie nauczyc.
Certyfikaty mogą się liczyć dla ludzi którzy się nie znają
Większość integratorów nawet nie jeździ na szkolenia - bo nie ma na to czasu i pieniędzy - jako inżynier uczysz się w pracy i potem doszkalasz do etapu, gdzie nowe sterowniki to kwestia klikania w inny sposób.
Najlepszą metodą nauki jest dostawać coraz trudniejsze problemy do rozwiązania i to pod przymusem - kursy nie dają takiej motywacji
W sprawie kursu zadzwoń: 796 071 680
Zajmuję się programowaniem i pracowałem na większości marek.
Myślę, że mogę pomóc
Proszę o telefony po 13 do 20
Zapraszam do kontaktu. Mogę pomóc w przygotowaniu Pana do pracy na stanowisku automatyka.
Pozdrawiam.
Może odkopię trochę temat ale co sądzicie o wszystkich darmowych kursach na iautomatyka. Czy dla pracodawcy będą miały jakieś znaczenie, jeżeli jest to wiedza czysto teoretyczna a nie praktyczna?
Ja osobiście nie patrzę na żadne szkolenia ( no chyba że SEP’y, CE) bo wiem jak one wyglądają, Coś się wydaje, gdzieś te dzwony biją, ale i tak daleko od konkretnej wiedzy. Jak chcesz to zrób kursy z iautomatyka.pl i zapraszam na kontakt na skype, teams, signal, whatsup…co tam preferujesz. Oczywiście takie kursy się przydają ale jako dopełnienie, nie jako podstawy.
Książka -> Podstawy Robotyki Teoria i elementy manipulatorów i robotów.
Ciekawy blog -> Podstawy automatyki przemysłowej dla początkujących - Blog Balluff
No i kursy na YT.
Ale wiadomo, że nie ma to jak praktyka…