Pojawiła się ciekawa publikacja jako praca konkursowa na iAutomatyka od @Mateusz_Drozd. Choć w niektórych przypadkach punkty mogły by być inne np. w przypadku Symulatora dałbym 1:1, ale pozostawiam Wam do weryfikacji i nie chcemy spojlerować .
Chyba głównym atutem easyE4 jest język ST i cena. Ciekawe czy Siemens zrobi ten ruch i doda do logo!8 język ST. Czy to możliwe ot tak, wystarczy doprogramować soft, czy wymagana była by modyfikacja sprzętowa sterownika? Jak myślicie?
Czytając ten temat nasuwa mi się sytuacja której doświadczyłem podczas pracy w UR. Mianowicie mieliśmy zainstalowane sterowniki Easy do sterowania prostymi układami wentylacji oraz sterowniki Logo 7 do drzwi przesuwnych (wszystkie z tego samego roku). Z Logo zawsze pojawiały się jakieś problemy natomiast easy pracowały bez awaryjnie. Po modernizacji wentylacji stare Easy zastąpiły Logo i nadal pracują. Więc dla mnie jeżeli chodzi o bezawaryjność to Easy wygrywa. Moja opinia może być mało obiektywna ponieważ uczyłem się programować na Easy i chyba został jakiś sentyment.