Pozycjonowanie na przykładzie Sysmac Omron

Witam. Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób wykonujecie pozycjonowanie maszyn. Jeśli chodzi o serwo to nie ma problemu, mamy bibliotekę motion control i wszystko ładnie sobie konfigurujemy. A jak to wygląda w przypadku pozycjonowania Enkoder+Falownik? Dotychczas uruchamiałem np. aplikacje na Wago do którego miałem wpięte moduły enkoderowe, falownik po komunikacji lub binarnie i całą kontrole ruchu napisałem samodzielnie. Bazowanie, pozycjonowanie absolutne, jog itp. Interesuje mnie czy da się wykorzystać biblioteki MC w tandemie falownik+enkoder. W sysmacu można utworzyć oś enkoderową (enkoder EtherCat lub SSI wpięty do modułu), co to oznacza w praktyce? Czy tylko mogę sobie odczytywać pozycję i reszta obsługi to własna inwencja czy też można wykorzystać do jakiś bibliotek ruchu(tylko jakich)? Chyba, że istnieje możliwość wpięcia enokdera absolutnego do falownika i tylko PLC wysyła informacje. Jeśli tak to jak wygląda mniej więcej konfiguracja i kontrola nad tym ruchem. Ogólnie chciałbym wykorzystywać jedynie gotowe biblioteki ruchu aby nie tworzyć koła od nowa. W załączniku screen sysmaca z wyborem osi enkoderowej i enkodera ethercat SICKa.

Możesz podpiąć dowolne urządzenie jako serwo w Sysmacu, tak długo jak jego wymiana danych jest w standardzie, raz uruchamiałem serwo Mitsubishi sterowane przez PLC Omron, wystarczyło zmapować dane, ponieważ ramka była w różnej kolejności. W przypadku falownika nie będzie to raczej takie proste

Jeśli chodzi o serwa w omronie to uruchamiam S1 i r88. Zawsze się zastanawiałem jak z łatwością uruchomienia z innymi producentami, teraz już wiem :slight_smile: Jeśli chodzi o falownik i enkoder to pozostaje własna inwencja i tworzenie pozycjonowania? Czy są jakieś inne sposoby? Np. automatyka układnicy magazynu blach, żeby się skupić na bazie danych a jak najmniej czasu poświęcić ruchowi.

Wielu producentów falowników oferuje dodatkowe karty enkoderowe. Wtedy możemy po sieci wysyłać dane z PLC do jakiej pozycji ma dojechać. Tutaj niestety nie ma żadnych gotowych bibliotek. Jest gotowa ramka i zgodnie z ramką wysyłamy dane. Np. SEW posiada gotowe przyłącze enkoderowe SSI i wybieramy tryb pozycjonowania a następnie wysyłamy z PLC kolejne słowa sterujące.