Cześć wszystkim, próbuję dobrać nastawy do PID. Robię symulację w Matlabie. Problem w tym, że wydaje się jakby nawet pospolity regulator proporcjonalny był lepszy, niż PI po dobraniu nastaw Zieglerem. Wniosek: Coś robię źle. Poniżej zamieszczam szczegóły.
Jest silnik, inercja z przekształtnika i regulator prądu. Tym wszystkim steruje regulator prędkości i jak po prostu ustawię P na 100, to odpowiedź (dla prędkości zadanej 60 rad/s) jest wyśmienita:
Uchyb ustalony na niezauważalnym poziomie. Powinien dać się poprawić całkowaniem, więc ustawiam P na 250, żeby wprowadzić układ na granicę stabilności i odczytuję:
Kkr = 250, Tosc = 39.6ms
Więc mogę obliczyć nastawy:
P = 0.45 * Kkr = 112.5
Ti = 0.8 * Tosc = 0.03168
W matlabie korzystam z formuły równoległej P = I * 1/s, a tabelka była dla formuły P(1 + 1/(Ti s)), więc
nastawa I = P / Ti = 3551
No i wychodzi coś takiego, jak zadam 60 rad/s
Coś duże to całkowanie i wystarczy spojrzeć na uchyb ustalony, wynosi 1.65 rad/s, a to dużo. Nie muszę mówić, że zbyt szybkie to to nie jest. Coś musi być źle.
Aha, jeszcze dodam, że regulator prądu ma ustawione nasycenie, że nie da więcej, niż znamionowe napięcie zasilania, a regulator napięcia nie daje więcej, niż 1.5 wartości znamionowej prądu, dlatego odpowiedź jest linią prostą.
Dodatkowo, próbowałem funkcji Tune, żeby samo dostroiło regulator, ale daje mi człon proporcjonalny na 0, a całkowanie w milionach i odpowiedź jest podobna.
Jeżeli ktoś ma pomysł, co ja tu robię źle, to proszę o poradę. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!