Ostatnio mam za zadanie stworzyć schemat elektryczny stanowiska PLC opartego na elementach Siemensa, które jest już podłączone, ale nie ma stosownej dokumentacji. Wygląda to niestety w taki sposób, że trzeba śledzić kabelek po kabelku co gdzie jest podpięte żeby wszystko się zgadzało.
Napotkałam niestety spory problem przy przełączniku trójstanowym ON-OFF-ON. Do stanów ON (góra i dół) podłączone są dwa przewody, zasilanie i GND, ale do pozycji środkowej podłączone jest wyjście ‘+’ woltomierza. W jaki sposób można to przedstawić na schemacie? Czy oznacza to, że woltomierz mierzy napięcie tylko gdy wyłącznik jest w pozycji OFF?
Poniżej zdjęcie jak to wygląda:
Jak rozumiem jest to przełącznik trzystanowy w pozycji środkowej wyłączony. Mniej wiecej wygląda to jak na rysunku. Jesli sie mylę, proszę kolegów o poprawkę.
Pozdrawiam
Według Twojego rysunku przełącznik musiałby mieć 4 złącza. Zastosowany w układzie przelacznik ma 3 złącza czyli 1, COM i 2. Dodatkowo jak napisałaś na 1 zlacze przychodzi zasilanie, drugie to GND, a trzecie środkowe wychodzi na woltomierz, na twoim rysunku 2 złącza sa podłączone do jednego źródła, 3 złącze do woltomierza i masz narysowane 4 zlacze które fizycznie nie istnieje.
W pozycji srodkowej przełącznik jest rozłączony czyli nie podaje dalej żadnego sygnału. Wedlug Twojego opisu w przypadku przełączenia go w pozycję 1 woltomierz powinien pokazywać napięcie zasilania. W pozycji 2 do woltomierza łączysz GND. Pytanie jeszcze czy na drugie zlacze przełącznika jest napewno podłączone GND oraz co jest podłączone na drugie złącze woltomierza.
Przepraszam, wprowadziłam w błąd co do tego do czego jest podłączony, dopiero teraz zauważyłam błąd. Z jednej strony jest podłączony do wejścia analogowego CPU PLC (SIMATIC 1214C DC/DC/DC), a z drugiej do wyjścia analogowego. Woltomierz z jednej strony jest podłączony do tego przełącznika właśnie, a z drugiej do GND.
Czyli woltomierz mierzy napięcie dla sygnału analogowego. Teraz kolejne pytanie czy napewno jest tam wyjście analogowe tzn. czy jest jakiś moduł rozszerzeń ponieważ CPU 1214 ma tylko 2 wejścia analogowe.
Jest w CPU na pewno, moduł SM 1234 jest podłączony ale tylko dla picu, nic do niego nie jest podłączone xd Czy to w takim razie może wyglądać w ten sposób?
X3 - listwa zaciskowa
CPU 1214 na złączu X11 posiada tylko 2 wejścia jak pamiętam są to wejścia 0-10V. Widzę że na schemacie masz jeszcze potencjometr, za co odpowiada zlacze X3:5 do ktorego jest on podłączony?
Woltomierz mierzy napięcie sygnałów analogowych, przy pomocy przełącznika przełączamy pomiar napięcia z wejścia na wyjście analogowe. W takim przypadku X3:3 powinno być podłączone do wyjścia wspomnianego SM1234.