Przesyłanie danych z chmury do automatyki / systemu BMS

Witajcie.

Mam pytanie jak rozwiązać taką sytuację / połączyć ze sobą różne światy:

Źródło danych:

z jednej strony jest ponad 100 sensorów temperatury i wilgotności - sensory te wysyłają dane przez sieć Sigfox (www.sigfox.com):

dane z odczytami dostępne są prze API Sigfox (API documentation | Sigfox Resources) - zwykłe API restowe

alternatywą do powyższego są callbacki wysyłane przez urządzenia - callbacki można skonfigurować pod dowolny adres aplikacji po stronie użytkownika

Odbiór danych:

z drugiej strony jest system BMS, który w oparciu o powyższe dane sterowałbym urządzeniami (nadmuch, grzenie, etc.)

dane do systemu BMS można przekazać albo po wejściach analogowych (4-20mA) albo za pomocą protokołu EthernetIP

jest podobno rowniez opcja postawienia bramki Modbus / EthernetIP lub Profinet / EthernetIP

w jaki sposób można przekazać dane ze źródła do systemu BMS? jakiego urządzenia / kontrolera brakuje, żeby to mogło zadziałać?

Z góry dziękuję za pomoc!

Michał

Brakuje ci komputera gdzie można uruchomić napisany przez ciebie program obsługujący API. Postawić na nim również server bądź klient modbusa tcp.( w zależności czy chcesz żeby twój system BMS czytał lub czekał na zapisanie danych).
Jakiś mały komputer coś jak RPI. Chociaż w newralgicznych systemach ja bym RPI nie użył ze względu że działa ona na kartę micro sd. No chyba ze jakieś karty do zastosowań przemysłowych użyć i tego revolutionPI. Jeżeli nie czytałeś to obadaj. Własne IIoT z Pythonem i Raspberry (Revolution) Pi - Praca konkursowa • iAutomatyka.pl

2 polubienia

A ja mam takie pytanie co to za sensory, które wysyłają dane przez siec i które można czytać przez API.?

Super, dziękuję. Jeszcze zastanawiam się, czy są gotowe takie programy i w grę wchodzi tylko modyfikacja / konfiguracja, czy trzeba pisać wszystko od zera?

Generalnie wszystkie dostępne tutaj: https://partners.sigfox.com

W tym szczególnym przypadku mówimy o takich czujnikach: Connected AirWits RC1 | Sigfox Partner Network | The IoT solution book

Nie wiem nic o gotowcach. Chyba że są jakieś bramy z tego standardu Sigfox na taki który twój BMS obsłuży. Można jeszcze na tym kompie postawić node-reda lub kupić gotowy mikrokomputer z node-redem. Elmark ma takie Tam już wszystko będzie można zrobić na jego blokach.

1 polubienie