Przygoda z automatyką początek

Witam ukończyłem technikum o kierunku Teleinformatyka, czyli głównie sieci komputerowe,światłowodowe,trochę elektroniki, programowanie Central telefonicznych, systemy trasmisyjne do przesyłania sygnału. Po szkole udało mi się dostać do wielkiej firmy zajmującej się przemysłem spożywczym, gdzie na halach produkcyjnych znajdują się ogromne maszyny ( Tackarki, maszyny pakujące, zgrzewające ) Firmy takie jak Waldner, Trepko, Ampack ammann, Póki co dostałem rolę pomocnika operatora maszyny, ale z racji tego że zawsze byłem ciekawym dzieckiem co do świata mechaniki i elektroniki, dużo grzebałem / grzebie się dalej w tej branży. Posiadam już jakąś podstawową wiedzę na ten temat + to co uzyskałem w szkole, chciałbym poszerzać horyzonty, na początku swojej kariery chciałbym pozyskać uprawnienia SEP, i tutaj co dalej po. Kursy Programowania PLC, kursy automatyki ?, jestem świeży ale mam ambicję na coś więcej niż tylko wkładanie kubków do maszyny, póki czym na razie się zajmuję, podjąłem się takiej pracy ponieważ nie chciałem już siedzieć w domu, a zarabiać własne pieniądze, Ale mam też ambicję aby w przyszłości zostać kimś więcej. W Elektryce czuję się dobrze, ogarniam elektrykę budowlaną, elektronikę samochodową ( Ale tu na przykładzie tylko własnego auta ), również w drobnej elektronice typu Naprawy GSM czy naprawa Laptopów / PC . Niestety nigdy nie miałem okazji nawet programować w żadnym języku informatycznym, mam trochę czasu bowiem ma tylko 20 Lat w firmie w której pracuję jestem dopiero 4 dzień, nie znam tam jeszcze nikogo z działów technicznych, trochę mi to zajmie zanim poznam odpowiednich ludzi, Dlatego chciałbym zapytać ludzi którzy w tym pracują na co dzień. Czy kursy automatyki pozwolą choć trochę zaczerpnąć wiedzy, czy to tylko strata pieniążków na takie kursy które trwają 5-10 dni i czy bez studiów można poruszać się w tym temacie czy konieczne jest ukończenie profilu Automatyka i robotyka. Dodam że interesuje mnie głównie Montaż,Serwis.
Z góry dziękuje za każdą odpowiedź

odpuscilbym sobie jakiekolwiek kursy na twoim miejscu bo to tylko strata pieniedzy i czasu :slight_smile: jezeli chcesz sie czegos nauczyc na serio to proponuje (tak jak ja) nauczyc sie samemu… napisales o programowaniu, ale ze nie znasz zadnego jezyka.

Tez nie znalem, ale zaufaj mi ze to tylko na poczatku jest ciezkie, pozniej jak juz masz podstawy i potrafisz “czytac” kod to z biegiem czasu jest coraz latwiej, no i mozesz sie nauczyc tego za darmo w domu, gwarantuje ci ze jak spedzisz po 2 godziny dziennie na nauke kodu to po paru miesiacach zaczniesz ogarniac i bedziesz mogl sie zaczac uczyc czegos ciezszego.

Na poczatek jezeli chodzi o programowanie to zaczalbym na twoim miejscu od najlatwiejszego jezyka(tak wiem nie przyda sie w automatyce) ale tu chodzi o to zeby nauczyc sie czytac kod i caly syntax, bo kazdy jezyk jest w jakims stopniu do siebie podobny, a tym jezykiem jest “JAVASCRIPT” najlatwiejszy dla poczatkujacego.

Jest pelno kursow online za free, oczywiscie po angielsku. Mnostwo samozaparcia, nastwienie i sie nauczysz, ja dalem rade to ty tez dasz rade

Jeśli chcesz umieć języku używanego w automatyce to zacznij od LAD. Spotkasz go wszędzie. Możesz sobie ściągnąć ISPSoft że strony induprogress. Jest darmowy. Nie chodzi tu o reklamę, ale o to że za wiekszosc oprogramowania trzeba płacić. Masz symulator. Baw się. Szukaj firmy która będzie Cię brała w teren. Samozaparcie!!! Pamiętaj że dla dobrego gościa sztuką jest wiedzieć czego się jeszcze nie wie, aby wiedzieć czego się nauczyć. Jeśli jesteś bierny to Cię nie ma. Spotkasz takie problemy ze będziesz siedział tygodniami nad nimi i analizując program, dowiesz się jak to wszystko działa.

1 polubienie