Witam,
Pracuje w pewnej firmie w UK, jako ‘operator techniczny’.
Do moich obowiazkow nalezy obsluga i ustawianie wtryskarek (arburg), naprawy innych urzadzen, rozwiazywanie problemow jak rowniez obsluga robotow.
W produkcji uzywane sa roboty Nachi (MC20-01 i SC15f-02) oraz Kuka KR16
Do robotow Nachi sa pendant EFDOT- FC08 i FDON- EC10. Do Kuki jest pendant z mysza 6D ( nie udalo mi sie znalezc dokladnego modelu)
Mam kilka pytan odnosnie tych urzadzen i ich obslugi.
-
Na forum i portal poslugujecie sie terminem ‘utrzymanie ruchu’ . Jak to przeniesc na jezyk angielski ( w kontekscie wykonywanego zawodu)? Probowalem szukac na rozne sposoby w google, ale bez rezultatu.
-
W jakich jezykach napisane sa programy do tych robotow? Jesli chodzi o Kuka, udalo mi sie znalezc informacje, iz jest to KRL.
-
Gdzie najlepiej szukac informacji do doszkalania sie we wlasnym zakresie z obslugi robotow?
-
Ktory jezyk wypadaloby opanowac najpiew, zeby moc swobodnie pracowac z robotami ( wystarczy mi rozumienie kodu) .
-
Jest gdzies na forum slownik pojec uzywanych w robotyce/automatyce? Czesto czytajac artykuly musze szukac w google co jest czym bo albo nie znam polskiego odpowiednika albo po prostu nie wiem co jest czym
-
Zaciekawila mnie robotyka. Aktualnie, jak juz wyzej wspomnialem pracuje jako operator techniczny, ale nie ukrywam, ze nie jest to szczyt moich ambicji i chcialbym sie powoli czegos uczyc. Rzucilem wyuczony zawod po 10 latach i sprawy techniczne, elektryczne, mechaniczne itp sprawiaja mi radosc. Czy w polsce, zeby pracowac przy utrzymaniu ruchu trzeba miec skonczone studia?
Z gory przepraszam za:
- brak polskich znakow
- jesli watek utworzylem w zlym dziale