Artykuł na temat symulowania procesu za pomocą języka Phyton cieszy się sporą oglądalnością, dlatego zapraszam do dyskusji w tym temacie.
Artykuł napisał klubowicz @PKrupiarz
Opisywany w artykule proces jest nieco oderwany od rzeczywistości, dlatego też chętnie napiszę kolejny tym razem symulując coś bardziej przyziemnego. Domyślam się, że większość osób chciałoby zobaczyć przykład z Siemensem, z uwagi na popularność.
Edit:
Propozycje tematu:
- Zrobotyzowana linia transportowa (transportery, obrotnica, robot paletyzujący, owijarka)
- Zrobotyzowana cela spawalnicza
- Parowy kocioł wulkanizujący
- Dźwig morski (pompa hydrauliczna, systemy zabezpieczeń: luźnej liny, stałego naciągu, kompensacji fali)
0 głosujących
Proszę również o dodatkowe sugestie
Proponuję utworzyć ankietę. Edytuj post i zaproponuj kilka procesów. Resztę zbierzemy z komentarzy.
P.S. Dobry pomysł
Hej,
Bardzo fajne narzędzie do budowy interfejsów nie tylko poprzez Python’a ale też bezpośrednio z Matlabem, LabView etc. mamy w swoich sterownikach i napędach. Open Core Interface.
http://www.edge-cdn.net/video_588690?playerskin=36850
Gdybyś miał jakieś pytania albo chciał się pobawić tymi narzędziami, daj znać
Mariusz
Bosch Rexroth
Część!
Przede wszystkim dziękuję za zaproszenie i możliwość uczestnictwa w dyskucji.
Artykuł i sama inicjatywa jest mega ciekawa. Zastanawia mnie jedynie sam fakt czy w realnych projektach znajdzie (o ile już nie znajduje) to zastosowanie? Czy firmy będą chciały z tego korzystać i czy jest sens wprowadzać to do własnej oferty chociażby Jak myślicie?
Pozdrawiam!
Jako wykonawca systemu możesz wdrożyć takie zastosowanie bez wiedzy klienta - tzn. zamawiający dostaje to co zostało zaoferowane i tylko to się liczy.
Kod napisany może być na sterowniku w C/STL/SCL/LAD/FBD, język nie ma większego znaczenia dopóki wykonuje swoją robotę, tak samo tutaj.
Przykładem niech będzie fakt, że sporo urządzeń takich jak switche/kamery/dekodery telwizyjne pracuje na linuxie lub systemach opartych o jądro linuxa, a przecież w większości nie mamy o tym pojęcia
Zamykam ankietę i napiszę artykuł na temat symulacji zrobotyzowanej linii transportowej, być może jeszcze w tym miesiącu
No tak zgadzam się z tym co piszesz. Zastanawiałem się bardziej czy znacie firmy, które faktycznie robią takie symulacje i dwa, czy gdyby jako programista w swojej ofercie/działalności oferować firmom zajmującym się automatyka tworzenie symulacji do danego projektu czy znaleźli by się chętni.
Scenariusz… Firma X tworzy projekt linii produkcyjnej Y. Zwraca się do mnie z prośbą o napisanie w Python symulacji.
Szczerze wątpię, myślę że to się sprawdzi jedynie jako produkt wewnętrzny. Jeżeli by chcieli symulacji pełnoprawnej to szukaliby raczej czegoś jak FactoryIO.
Aczkolwiek warto próbować
Ps. Ja stosuję Pythona wewnętrznie do symulacji.
Szkoda mimo wszystko
Liczyłem na większe zaangażowanie Pythona w programowaniu PLC niż same symulacje.
Zawsze możesz założyć start-up który produkuje automatykę programowaną w Pythonie
Na ostatnim automaticonie (2019) widziałem roboty współpracujące firmy Koreańskiej, w których skrypty użytkownika pisać należało w JavaScript, więc chyba nie jest to aż tak odległe.