Gdy układ bezpieczeństwa przeszedł tyle modyfikacji, że jesteś w szafie kilka razy dziennie i nikt nie wie gdzie jest dokumentacja.
Ja mam u siebie na zakładzie w jednym urządzeniu przekaźnik bezpieczeństwa którego czasami trzeba zresetować z pięści
Niestety nie produkują już go, a zamiennik nie posiada styku zamkniętego który jest potrzebny w tym układzie, ale nie wiadomo co dokładnie robi (również brak dokumentacji)
Jesteś pewien, że żaden z producentów nie produkuje potrzebnego przekaźnika bezpieczeństwa?
Styk NC najczęściej nie jest stykiem safety, lecz służy jedynie do sygnalizacji, że przekaźnik nie jest zazbrojony.
Wybór teraz jest ogromny, więc wydaje mi się, że na pewno znajdziesz coś pasującego
Wiesz co u mnie w firmie jest dziwny podział obowiązków więc że tak powiem nie wysilam się co do szukania zamiennika zgłosiłem do zamówienia nasz “specjalista” dostał inny przekaźnik (preventa xps coś tam nie pamiętam) jako zamiennik naszej starej preventy, poza tym bez styku nie chciało działać, a aktualnie nie mamy możliwości wpiecia się do s7 200 (ktoś w firmie nie wiem kto i kiedy, do pg ma dostęp co najmniej 3 osoby) coś nagrzebal w ustawieniach portów lub ip lub nie wiem czego dokladnie, nie chce się łączyć ze sterownikiem, wyrzuca błąd ale nie przypomnę sobie jaki a nie mam jak odtworzyć tego.
Próbowałem trochę oszukać temat dokładając dodatkowy zwykły przekaźnik zasilany przez styk preventy, mimo to nie mogłem odpalić urządzenia
Ahh te wspaniałe działy zakupów…
U mnie w firmie jeśli nie podam dokładnie numeru zamówieniowego, to zawsze dostaję coś innego. A potem się martw jak to wkomponować…
A co dokładnie nie działało po zamianie? Przekaźnik się zazbrajał? Jeśli tak, a wszystkie styki robocze podpiąłeś tak jak w oryginale, to musiało to działać. Nawet jeśli styk NC zastąpiłeś odpowiednio odrutowanym przekaźnikiem, to nie powinno być różnicy.
Niestety nie pamiętam, chyba się nie odpalal, tam idzie przez sterownik jego uruchamianie. Jest przycisk startu z boku i nic się nie chciało wydarzyć jak naciskałem
Genialne
O przekaźnikach można też przeczytać tutaj (starty post, ale wciąż aktualny):