Rozmowa kwalifikacyjna automatyka. O co pytają?

Witam,

Z jakimi pytaniami spotykaliście się na rozmowie kwalifikacyjnej na programistę PLC?

Mi kiedyś pokazali program PLC na Unitronics Jazz. W programie był błąd, który oni sami kiedyś popełnili. Kazali mi powiedzieć co jest nie tak z tym programem i zaproponować rozwiązanie. Dotyczyło to pomiaru prądu pobieranego przez pompę do ścieków. Nawet udało mi się to rozwiązać a byłem zaraz lekko po studiach :smiley:

Ja dostałem kartkę z rysunkiem linii (jakiś transporter), człowiek z produkcji poopowiadał jakie urządzenia wykonawcze się tam znajdują, a ja musiałem tak na szybko powiedzieć jakie czujniki i gdzie wstawić, i z grubsza zaprojektować układ sterowania (w sensie jakie PLC bym dał, jakie moduły WE/WY itp). A na samym początku Pan z HR’u zadał pytanie ni z gruszki ni z pietruszki “jaki jest wzór na prąd” :), powiem szczerze, że przez stres itp trochę musiałem się zastanowić :slight_smile:
Pozdrawiam serdecznie!

1 polubienie

Pytali mnie jakie zabezpieczenia bym dał do zwykłego gniazdka na 230. Drugie pytanie to były rodzaje czujników jakie znam. Wstyd przyznać, że jestem po specjalności systemy pomiarowe i zwłaszcza czujniki powinienem mieć w małym palcu, a mnie totalnie zatkało. Chyba za bardzo się napaliłem. Gdzie indziej miałem napisać na kartce soft w scl do wykrywania zbocza.

Jedna z ciekawszych rozmów polegała na tym, że dostałem na kartce rysunek zbiornika z trzema czujnika poziomu - stan suchobieg, niski i wysoki. Miałem na kartce napisać program który będzie kontrolował pracę pompy.
Na większości rozmów proszono mnie o “zareklamowanie siebie”: jaki sprzęt/software znam, co robiłem w poprzedniej, opowiedzieć o jakiś swoich projektach, w jaki sposób rozwiązuję problemy.

2 polubienia

Bylem na kilku rozmowach i bywaly rozne. Od testu abcd ze znajomosci elektroniki elektryko, programowania (pytania z programowania to byly np. Ktora z linijek w sclu jest poprawna i musoalem pozniej omowic co jest noe tak) pytania o projekty (zeby bylo smiesznie to programowalem hobbystycznie a na codzien bylem automatykiem ktory bardziej diagnozowal i usuwal usterki anizeli grzebal w kodzie ) no i dziwniejszych to jaka mialem srednia na studiach i czy zaliczalem przedmioty w terminie :sunglasses:

1 polubienie