Witam,
Z jakimi pytaniami spotykaliście się na rozmowie kwalifikacyjnej na programistę PLC?
Witam,
Z jakimi pytaniami spotykaliście się na rozmowie kwalifikacyjnej na programistę PLC?
Mi kiedyś pokazali program PLC na Unitronics Jazz. W programie był błąd, który oni sami kiedyś popełnili. Kazali mi powiedzieć co jest nie tak z tym programem i zaproponować rozwiązanie. Dotyczyło to pomiaru prądu pobieranego przez pompę do ścieków. Nawet udało mi się to rozwiązać a byłem zaraz lekko po studiach
Ja dostałem kartkę z rysunkiem linii (jakiś transporter), człowiek z produkcji poopowiadał jakie urządzenia wykonawcze się tam znajdują, a ja musiałem tak na szybko powiedzieć jakie czujniki i gdzie wstawić, i z grubsza zaprojektować układ sterowania (w sensie jakie PLC bym dał, jakie moduły WE/WY itp). A na samym początku Pan z HR’u zadał pytanie ni z gruszki ni z pietruszki “jaki jest wzór na prąd” :), powiem szczerze, że przez stres itp trochę musiałem się zastanowić
Pozdrawiam serdecznie!
Pytali mnie jakie zabezpieczenia bym dał do zwykłego gniazdka na 230. Drugie pytanie to były rodzaje czujników jakie znam. Wstyd przyznać, że jestem po specjalności systemy pomiarowe i zwłaszcza czujniki powinienem mieć w małym palcu, a mnie totalnie zatkało. Chyba za bardzo się napaliłem. Gdzie indziej miałem napisać na kartce soft w scl do wykrywania zbocza.
Jedna z ciekawszych rozmów polegała na tym, że dostałem na kartce rysunek zbiornika z trzema czujnika poziomu - stan suchobieg, niski i wysoki. Miałem na kartce napisać program który będzie kontrolował pracę pompy.
Na większości rozmów proszono mnie o “zareklamowanie siebie”: jaki sprzęt/software znam, co robiłem w poprzedniej, opowiedzieć o jakiś swoich projektach, w jaki sposób rozwiązuję problemy.
Bylem na kilku rozmowach i bywaly rozne. Od testu abcd ze znajomosci elektroniki elektryko, programowania (pytania z programowania to byly np. Ktora z linijek w sclu jest poprawna i musoalem pozniej omowic co jest noe tak) pytania o projekty (zeby bylo smiesznie to programowalem hobbystycznie a na codzien bylem automatykiem ktory bardziej diagnozowal i usuwal usterki anizeli grzebal w kodzie ) no i dziwniejszych to jaka mialem srednia na studiach i czy zaliczalem przedmioty w terminie