S7-1200 + HMI KTP700 Basic - diagnostyka

Cześć wszystkim,

Mając do dyspozycji tytułowy zestaw mam za zadanie zrobić projekt, który będzie prezentował możliwości HMI KTP700. Cały szkopuł w tym, że mam jedynie możliwość symulacji wejść, czyli tak naprawdę 8 bitów sterujących.
Chciałbym wszystko zawrzeć w symulacji jakiegoś procesu (przemysłowego?) i szukam inspiracji. Inaczej mówiąc potrzebuję przykładowego procesu (w zasadzie samego pomysłu), przy którym na podstawie danych wejściowych, liczników, timerów, danych losowych będę w stanie stworzyć ‘migającą choinkę’ na panelu HMI, która wyczerpuje wiele możliwości tytułowego panelu.
Przedstawienie problemu wyszło mi dość chaotycznie, natomiast będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek sugestie i pomysły co mógłbym wykorzystać w rzeczonym projekcie.

Tankowanie zbiornika z cysterny jest stosunkowo proste i ładnie wygląda: zawory, pompa, czujniki procesowe (przepływomierz, temperatura, waga, poziom tafli), kompresor.
Można dodać podgrzewanie poprzez płaszcz i sterowanie PID do zadanej temperatury.

Jak chcesz zrobic jakas prezentacje to polecam sciagnac Factory IO i wybrac jakis gotowy projekt a potem go oprogramować bo taka sucha prezentacja mozliwosci to moze byc malo atrakcyjny pomysl

1 polubienie

A patrzyles na przyklady aplikacyjne?
https://support.industry.siemens.com/cs/document/109757060
Panele Basic są … dosyć basic więc jakoś strasznie duzo nie pokazesz ale zerknąłbym na strone supportową właśnie i popatrzył co ciekawego mozna tam znaleźć