Witajcie!
Panowie co sądzicie sterowaniu w szafach masą? Na przykład załączanie urządzeń wykonawczych masą (styczniki, przekaźniki).
Pytanie czysto w celach wymiany doświadczeń!
Witajcie!
Panowie co sądzicie sterowaniu w szafach masą? Na przykład załączanie urządzeń wykonawczych masą (styczniki, przekaźniki).
Pytanie czysto w celach wymiany doświadczeń!
To jest pytanie jak o kawę białą czy czarną.
Większość systemów i szaf z jakimi pracowałem sterowanie było plusem.
Witam,
Dobre pytanie. Sam jestem ciekaw, czy sterowanie minusem daje jakieś korzyści?
W pracy bardzo rzadko spotykam się z układami, w których wykorzystywane jest sterowane minusem.
Jako ciekawostkę dam przykład pewnego modułu bezpieczeństwa, w którego dokumentacji jest pokazany przykład z zewnętrznymi, monitorowanymi stycznikami, gdzie jeden sterowany jest plusem, a drugi minusem.
Pozdrawiam
W ciągu dwóch lat w UR spotkałem tylko jedną maszynę sterowaną minusem.
W sumie nie wiem jakie korzyści wynikają z tego sposobu.
Ja u siebie miałem tylko w jednym przypadku sterowanie minusem, stara maszyna 6cio wrzecionowa (produkowane w FAT na licencji Gildemeister)
sterowanie jakieś polskie autorskie zwane PUS (polski układ sterujący bodajże) reszta sterowan jakie mamy jest plusem, a szczerze nie wiem czy płyną jakieś korzyści z takiego sterowania
Nie podoba mi sie taki pomysl. Pomijajac idealny swiat w ktorym wszyscy wszedzie stosuja loto, to dotkniecie czymkolwiek moze wyzwolic dzialanie, to raz, dwa wypinam sobie tego + czy inny przewod sterujacy i wiem, ze moge grzebac, ze moge wsadzic lape i nic sie nie stanie, ze jak gdzies zewre cos przez przypadek to nic sie nie stanie, a tutaj bardzo latwo podac przez przypadek napiecie tam gdzie nie chcielismy.
No i co z 230V, bedziesz mail pol szafy sterowane -, a drugie pol faza, bo zostawiac 230 sobie do grzebania to tak nie bardzo.
Fajnie, że jest zainteresowanie tematem!
Tutaj raczej chodzi o masę jako odniesienie dla napięcia sterującego 24 V AC tudzież 24 V DC a nie 230 V AC
Żeby nie było jak w starym budownictwie - wymieniasz żarówkę a tu faza na lampie
Fakt jest taki, że bardzo mało stosuje się układów gdzie napięcie sterujące występuje jako stałe, natomiast masa jest rozłączalna. Kiedyś, pracując na rozruchu, masa to była zmora rozruchowca Ale też miała swoje zalety, np. w sterownikach, gdzie wejścia były sterowane masą ciężko było je upalić, np. biorąc pod uwagę moduły Tac Xenta
Dwa dni temu bylem na obiekcie gdzie sterowanie bylo wlasnie w każdy z mozliwych sposobow, pamietam, tez obiekt gdzie na caly zaklad (klika set rozlacznikow) dwa rozlaczniku na dworze mialy potwierdzenie 230V, a nie 24V jak caly zaklad. Domysl sie czy uwazalem ?
Nadal jestem za +
O.o więc loto to zwyczajowa nazwa?
Ja myślałem że sobie u nas ‘behapowiec’ taką wymyślił.
U mnie na przykład funkcjonuje to ale zostało ustandaryzowane dopiero nie dawno.
Log out tag out behapowiec aż taki mądry widać nie był
Pracując dość długo z układami sterowania w tym z wykorzystaniem PLC, nigdy nie spotkałem układu gdzie sygnałem sterującym byłby “minus”. Po pierwsze primo w większości układów, jeśli nie we wszystkich minus zasilacza jest uziemiony. Jest to potencjał odniesienia. Praktycznie we wszystkich schematach elektrycznych COM - common z ang. wspólny to minus, w stosunku do którego mierzymy wszystkie napięcia.
Taki układ to drugie primo, pomaga w diagnostyce - możesz względem masy układu sprawdzić sygnał sterujący.
Tak w zasadzie to lock out tag out
Nie spojrzałem i słownik poprawił
W japońskich sterownikach/falownikach często można się spotkać ze sterowaniem masą. Dla europejskich standardów przerobili urządzenia i jest możliwość wyboru zwykle czy NPN czy PNP.
Zalety takiego rozwiązania to:
Minusem niestety jest, że w wypadku uszkodzenia izolacji mogą nam się dziać cuda jak w starych alfach romeo
A ja mam pytanie dotyczące tego, w jaki sposób zrealizowane są połączenia obwodów dla sterowników, których wyjścia są sterowanie masą. Bo w przypadku sterowania potencjałem, zasada łączenia aparatów jest taka, że jeden z zacisków cewki przekaźnika/stycznika jest podłączany do uziemienia. Jest tak dlatego, że zwarcia doziemne w różnych punktach obwodu mogą spowodować różne następstwa:
I teraz zestawiając te w/w zasady w sterowaniu masą, należałoby łączyć aparaturę ze sterownikiem mniej więcej tak:
czyli jeden zacisk cewki do wyjścia sterownika.
Maszynę sterowaną masą widziałem raz w życiu i nie pamiętam, czy tam tak było. Stąd moje pytanie do tych, co mają podobną na zakładzie: czy połączenia aparatury z takim sterownikiem są w ten sposób realizowane? Czy te wyjście sterowane masą jest uziemione do wspólnej masy maszyny?
Większość maszyn z którymi miałem styczność, sterowane były +, sterowanie masą spotykane sporadycznie , osobiście sam wykonuje sterowania plusem. Pozdrawiam
Cześć, spotykałem takie sterowanie w samochodach. Komputer pokładowy w samochodzie może badać czy wszystkie jego komponenty trzymaja założone parametry zanim nastanie konieczność ich użycia.
W latach 90 tych jeden z samochodów osobowych miał 1500m przewodów elektrycznych i z oszczędnosci zaczeli szukac innych rozwiązań. Elektromechanicy opisali zalety można wygoglować.
Mam w firmie cztery maszyny dwie jawnie pochodzące z Taiwanu producent Chang- Tai jedna niby Włoska ale widać tam jawny zakup z Taiwanu i dostosowanie do potrzeb i jedna Lohmeyer niby jakaś spółka Niemców z Chinami. We wszystkich sterowanie jest wykonane na minusie czujniki itp. NPN. Najciekawszy jest Lohmeyer bo komponenty nasze europejskie PLC Siemens S7-1200 a sterowanie masą. Zastanawiam się czy tam właśnie w tym regionie nie ma po prostu takich standardów. W jednej maszynie suszarni Niemieckiego producenta Grenzebach spotkałem się z mieszanką to znaczy np. styczniki i falowniki sterowane były plusem a czujniki indukcyjne i fotokomórki NPN, maszyna zbudowana była na sterowniku PLC B&R. Pozostał maszyny pochodzące z Niemiec i Finlandii sterowane plusem.
Czy cewki styczników na tych maszynach w twoim zakładzie są podłączone do wyjść sterownika zgodnie z rysunkiem powyżej czy inaczej? Mógłbyś udostępnić zdjęcie połączeń ze schematu?