Studia Informatyka czy Elektrotechnika

Cześć. w tym roku skończyłem technikum informatyczne i zacząłem studia informatyczne. Jak do tej pory z automatyką styczności nie miałem, lecz jest to dziedzina która mi się spodobała, zaczynam coraz więcej czytać, interesować się w tym temacie. Lecz również interesują mnie inteligentne systemy, smart-home, IoT. Główny problem polega na tym, że nie do końca wiem z czym chciałbym związać się w przyszłości. Co do informatyki - programowałem już w gimnazjum, ale ostatnimi czasami zaczęło mnie to nudzić jeśli chodzi o takie typowe programowanie w językach C#, java itd. Trochę lepiej ma się to gdy programuję np. arduino. Ostatnio pokusiłem się o druk3D. Później wykonałen, co prawda z gotowego projektu frezarki DIY. Spodobało mi się, bo to połączenie elektroniki, programowania itd. Dokonuję jakiś prostych napraw urządzeń, budowania instalacji elektrycznych.

Niestety od miesiąca cały czas się zastanawiam nad tym czy dokonałem dobrego wyboru kierunku studiów, tak jak wyżej pisałem jest to informatyka. Rekrutowałem również na elektrotechnikę, ale wybrałem informatykę na innej uczelni. Miałem spory problem z podjęciem wyboru, bo teoretycznie mam już podstawy w programowaniu, informatyce(technikum + samodzielna nauka), więc dlaczego nie kontynuować tego dalej. Elektrotechnika byłaby dla mnie czymś totalnie nowym gdzie startowałbym bez podstaw. Z drugiej strony branża elektro, automatyki zaczęła mnie na obecną chwilę bardziej interesować, więcej spędzam w tej dziedzinie czasu i w nią się zagłębiam. Może trochę uległem temu co mówili ludzie, mody na IT. Rozmawiałem z kilkoma osobami z automatyki i głównie odradzały ze względu na pracę w delegacjach, nadgodzinach, średnie zarobki względem IT. Co o tym myślicie? Wydaje mi się, że samemu można trochę tez się nauczyć do pracy jako automatyk, a informatyka może bardziej przyda się ku programowaniu PLC? Czy może lepiej przenieść się na elektrotechnikę?
Pozdrawiam.

P;S. Tak wiem, dziwny problem i pewnie nikt nie pomoże bo dziwna sytuacja :confused: