Cześć! Jakiś czas temu pytałem o naukę programowania PLC w domu, dzisiaj, parę miesięcy później z nowym laptopem piszę do was ponownie.
Szukam w miarę zrozumiałych poradników połączenia tych 3 programów (TIA PORTAL + PLC SIM + Factory IO), nie chcę pobierać gotowych “templatek” nic kompletnie nie rozumiem z tego co już tam jest, a większość tych wydawało by się normalnych poradników jest w językach latynoskich. Na ten moment napracowałem się już na sprzęt więc mam nadzieję, że ktoś pomoże i nie będę musiał opóźniać nauki o kolejne miesiące w celu nauki hiszpańskiego Vamos, amigos!
Dla zaciekawionych, bo były o ty pytania:
16GB RAM, i5-8300H, GTX1050Ti, wszystko śmiga
PS
Napisanie prostego programu z 3 linijek i połączenie w factory przez po prostu plc sim nie działa, nie łączy się zwyczajnie i utknąłem jeśli chodzi o samodzielne próby, a jak pisałem wyżej, nie widzę sensu w pustym kopiowaniu.
Żeby łączyć się z IO Factory musisz stworzyć sobie FC’ka. W zakładce Program Blocks kliknij na -> Add new blocks a następnie wybierz blok FunctionFC oraz zaznacz język SCL . Blok nazwij MHJ-PLC-Lab-Function-S71200 oraz wybierz numerowanie manualne i wpisz numer 9000 .
Wejdź w ten blok i wklej do niego to:
#Value:=PEEK(area := 16#82,
dbNumber := 0,
byteOffset := 511);
#Value := #Value + 1;
POKE(area := 16#82,
dbNumber := 0,
byteOffset := 511,
value := #Value);
No właśnie taką dokładnie templatke mam pobraną, wszystko co wymieniłeś jest już gotowe i faktycznie nie ma problemów z połączeniem z factory, szukam po prostu jakiejś alternatywy bardziej na piechote żeby to zrozumieć, mimo wszystko dzięki