Mam pytanie odnośnie uszkodzenia silnika serwo. Silnik bardzo szybko się nagrzewa, nawet na ruchu bez obciążenia. Do temp 95 stopni w około 10. Obciążenie jakie pokazuje sterownik to ponad 200%. Moment niestabilny od 40Nm do -30Nm. Mechanicznie ok po zwolnieniu hamulca wszystko lekko pracuje. Dodam że napędza on gwiazdę transferową butelki. Jest to silnik SEW ale nietypowy produkowany pod producenta maszyny o oznaczeniu CSE100H165/BK/PK/XK1H/SB1. Maszyna w jeden dzień pracowała a w następny takie kwiatki. Sterownik w porządku, podmieniono z innej gwiazdy. Silnik kaput czy szukać innej przyczyny… Jeśli ktoś ma pomysły będę wdzięczny…
Co on tam ma za feedback? Enkoder czy resolver?
Obstawiam uszkodzony feedback.
W silniku jest encoder 4kanałowy. Sprawa rozwiązana, wystarczyło wykonać procedure fazowania silnika. Nie wiadomo dlaczego ustawienie się rozjechało. Objawy nieprawidłowego offsetu/fazowania,- grzanie napędu, niestabilny moment, obciążenie silnika ponad normatywne, wyczuwalne drgania oraz dziwne odgłosy z napędu.
Rozumiem, że sprawa jest rozwiązana ale nie mogłem się powstrzymać, żeby nie napisać.
Napisałeś, że podmieniałeś serwo-wzmacniacz z innego miejsca i nic się nie zmieniło.
Wiadomo, że to nie problem z enkoderem, wtedy byśmy mieli raczej problem z odczytem prędkości/położenia a nie ~100 stopni na silniku.
Jestem ciekaw co miałeś na myśli pisząc fazowanie i ustawienie czego się rozjechało, pamięć parametrów napędu w serwo-wzmacniaczu ?
Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje, temat mnie zaciekawił
Przecież do serwo wysyłasz pozycję do jakiej ma dojechać lub z jaką prędkością ma jechać a na odczycie to nawet możesz tego nie zobaczyć, że enkoder źle działa. Jeśli enkoder/resolver źle działa wtedy serwo wpada w rezonans i stąd ciągłe korygowanie pozycji i temperatura w silniku, no chyba że odchyłki enkodera są takie duże że serwowzmacniacz wykryje tzw" lag error".
Fazowanie silnika - miał pewnie na myśli dopasowanie ustawien serwowzmacniacza do silnika, czyli jakiego typu, ile pól, moc, częstotliwość i napięcie znamionowe
Jak się okazało, gwiazda z innego sortu była minimalnie cięższa i to powodowało że napęd miał problem aby dopasować się do osi master. Fazowanie w tym przypadku mam taką opcje, polega na tym że silnik kręci raz w prawo raz w lewo tak z 30 sekund, oblicza offset i można ten parametr zapisać. Jak kolega Łukasz napisał silnik wpadał w rezonans ale nie z powodu enkodera. Na koniec wizyta serwisu, i co się okazało złe parametry dla tego programu. Nie wiem dokładnie co tam zmieniał ale to taki jakby PID do sterowania dla serwo.