Z tego powodu,że nie znam się na tym wszystkim,chciałabym zapytać czy ten zestaw będzie odpowiedni na początek? Jeśli nie,to jakie komponenty powinnam w takich zestawach szukać?
Z linku powyżej ściągnij TwinCATa 3. Za darmo. Z symulacją PLC pracującego w trybie czasu rzeczywistego na Twoim komputerze.
W artykule z linku powyżej kolega opisał jak symulować pracę napędów w TC3 (to jest banalnie proste).
W linku powyżej jest pokazane jak zasymulować pracę CNC na Twoim komputerze - i również jest to bardzo proste.
Na filmie z linku powyżej jest pokazane jak w prosty sposób wykonać symulację obiektów automatyki takich jak zbiornik itd. Możesz sobie zasymulować pracę prostej oczyszczalni na Twoim komputerze (co będzie dla Ciebie rozwijające), a następnie napisać do niej program.
Ja rozumiem, że sterownik na biurku ładnie wygląda i cieszy, ale 2470 zł w Twojej kieszeni też jest fajne (ja liczę sobie skromne 10% za moją poradę ratującą Twoje pieniądze ).
Jak zależy Ci na Siemensie to też ma symulator. Ten temat był poruszany kiedyś na fb i myślę, że firma Siemens nie płacze z tego powodu, że młodzi automatycy jakoś “ORGANIZUJĄ” sobie software i licencję w celach edukacyjnych . Potem jak pójdziesz do pracy będziesz wspierać ich monopol posiadając umiejętności programowania S7-1200 / S7-1500. Zasilisz rzeszę automatyków na rynku którzy posiadają te umiejętności i w ten sposób im się odpłacisz za organizowanie sobie softu do nauki.