Poszukuję przemysłowego skanera kodu kreskowego do zastosowania w aplikacji. Interesują mnie rozwiązania które oferują możliwość czytania kodu obróconego “do góry nogami” oraz czytanie od lewej strony do prawej i odwrotnie. Dodatkowo przydałoby się, aby taki skaner miał możliwość komunikacji ze sterownikiem PLC (prawdopodobnie Siemens). Polećcie jakieś skanery, które sprawdziły się w Waszych aplikacjach. Jaki rodzaj komunikacji preferujecie jeżeli chodzi o wykorzystanie przemysłowego skanera ze sterownikiem ? Mam na myśli głównie łatwość w przetworzeniu danych w sterowniku.
Korzystałem ze skanerów Datalogic i widziałem w kilku aplikacjach automatyki magazynowej, kwestia integracji ze sterownikiem Siemensa wygląda jak zawsze - średnio. Komunikacja szeregowa lub modbus (rs/ethernet), obsługa tego z poziomu sterownika jest mało wygodna i u konkurencji jest dużo łatwiej.
https://www.datalogic.com/eng/products-hp-16.html
U konkurencji to znaczy ? Podasz przykład skanera, którego obsługa z poziomu sterownika jest bardziej wygodna ? Czy mimo wszystko kosztem wygody dostajemy nieporównywalnie większą funkcjonalność u Datalogic ?
Miałem na myśli konkurencję odnośnie sterowników PLC, obsługa komunikacji szeregowej w Siemensie to dramat.
Rozumiem Dzięki za opinię.
W firmie dla której pracowałem jako kontraktor używaliśmy DataLogic CBX 500:
https://www.datalogic.com/eng/manufacturing-healthcare/stationary-industrial-scanners/cbx500-pd-369.html
Skaner był połączony ze sterownikiem ControlLogix Allen-Bradley przez Ethernet.
Jak zobaczysz specyfikację modułów komunikacyjnych to skaner będzie nawet gadał ze snopowiązałką
Linie na których skanery pracowały były bardzo wymagające a skanery pracowały bez zarzutu.
U nas w firmie swego czasu miałem do czynienia z kamerką Sicka odczytującą różne kody kreskowe (QR, zwykłe i jeszcze inne). Komunikacja ze sterownikiem była po profinecie. Skuteczność odczytania danych również wysoka. Była to seria Lector 63x lub 65x. Z tego co widzę w ich ofercie to mają również laserowe skanery, także komunikujące się po profinecie i innych protokołach.
Polecam popatrzyć na produkty firmy Keyence np. SR-1000 lub Cognex.
Każdy ma na pokładzie Profinet. Prosta konfiguracja, szybkie działanie z Siemens.
Mogę polecić Tobie czytnik kodów niemieckiej firmy Sensopart V10/V20 Code Reader. Na pokładzie ma profinet, ethernet/IP, pliki .gsdml są dla Siemensa.
Proszę o kontakt gramala@sels.pl