Jakie narzędzia powinien mieć automatyk w swoim zestawie?

@Mateusz_Drozd napisał w formie artykułu ciekawą propozycję i zestawienie narzędzi przydatnych dla “automatyka” i nie tylko. Swoje sprostowanie zamieścił w pierwszym akapicie. Zapraszam do lektury a następnie do dyskusji i uzupełnienia listy w klubie.

A może macie swoje ulubione narzędzia? Pochwalcie się w komentarzu, najlepiej wraz ze zdjęciem.

1 polubienie

Mój ulubiony multitool, do ściągnięcia izolacji i zaciśnięcia tulejki. Do zadań specjalnych. Zawsze mam przy sobie odkąd planista mi taki kupił jak pracowałem na UR :ok_hand:

Ile kosztuje taka zaciskarka?

Jest właśnie tania. 150-200 zł w zależności od tego czy taka jak na zdj czy żółto-czerwona z lepszą izolacją.

2 polubienia

Fajnie musi wyglądać taka żółto czerwona ale nie przeznacze na taką zaciskarkę więcej jak 75zł. Zbyt mało tego używam żeby odrabiało mi się latami.

1 polubienie

Wiadomo :wink:
Precyzując: 200 zł za 13 86 200 to mało jak za sprzęt od Knipexa, który jest najwyższą półką.

1 polubienie

Miałem kiedyś fajnego kolegę w pracy który pod moja nie obecnośc lubiał w pracy posłużyć się jakimś to ciekawym sprzętem z którejś tam z moich walizek by nadać swej pracy w oczach innych troszku więcej profesionalizmu. Jednakże lenistwo niektórym wchodzi glęboko pod skórę i jednym narzędziem chcą wykonać prace których w żadnym razie nie powinny wykonać tym co trzymają w ręce. Od pewnego czasu w warsztacie mam dwa typy narzędzi, takie całkiem pozamykane i trochę gorsze tez zamknięte :slight_smile:

(zdjecie) kto co lubi na wyjazd … Walizka +plecak+ walizka organizer z rupieciami :grin:

1 polubienie

W artykule nie widziałem coś podobnego to wstawiam.

3 polubienia

1386200 to inne narzędzie chyba. Kurde wszystkie fajne.

Co to za ustrojstwo Panie Grabek?

To prawie to samo. Chyba odpowiednik z lepsza izolacja.

Polecam 13 96 200T dodatkowo jest blokada na mniejsze otwarcie szczypiec

4 polubienia

Do Tomasz Szelc.
Ściągacz izolacji zewnętrznej z okrągłych przewodów . Chodzi o przewody wielożyłowe w podwójnej izolacji. Coś podobnego ma knupex weidmuller ale brak opcji przecinania spiralnego izolacji w knipexie i weidmuller.

Dzięki, pewno wystaje precyzyjne regulowany nożyk.

Do Tomasz.
Tak … ta niebieską nakrętka regulujemy, lecz dość sprytnie zrobione ostrze z jednej strony płaski a z drugiej półokrągły. Oczywiście te proste nożyki usuwają się do tego miałem jednej firmy za 40 zł netto to po pierwszych 10 min wrzuciłem do kosza.Nie ma sensu oszczędzać…

A jak ktoś ma problemy z cięciem przewodów -linia tylko grubszych :grin:. To polecam…

2 polubienia

To można by wsadzic sanitaruszowi do plecaka na pierszą linie frontu. Zaciekawil mnie ten knipex

Dla osób mających dużo pracy z przewodami posiadającymi ekran… do obrabiania ekranu dobrze sprawują się takie nożyczki na jednym ostrzu posiadają małe ząbki, które zapobiegają przesuwaniu się drucików podczas cięcia se.

1 polubienie

Takie ze ząbkami nadają się również do cięcia tkanin węglowo aramidowych.