@Mateusz_Drozd napisał w formie artykułu ciekawą propozycję i zestawienie narzędzi przydatnych dla “automatyka” i nie tylko. Swoje sprostowanie zamieścił w pierwszym akapicie. Zapraszam do lektury a następnie do dyskusji i uzupełnienia listy w klubie.
A może macie swoje ulubione narzędzia? Pochwalcie się w komentarzu, najlepiej wraz ze zdjęciem.
Mój ulubiony multitool, do ściągnięcia izolacji i zaciśnięcia tulejki. Do zadań specjalnych. Zawsze mam przy sobie odkąd planista mi taki kupił jak pracowałem na UR
Miałem kiedyś fajnego kolegę w pracy który pod moja nie obecnośc lubiał w pracy posłużyć się jakimś to ciekawym sprzętem z którejś tam z moich walizek by nadać swej pracy w oczach innych troszku więcej profesionalizmu. Jednakże lenistwo niektórym wchodzi glęboko pod skórę i jednym narzędziem chcą wykonać prace których w żadnym razie nie powinny wykonać tym co trzymają w ręce. Od pewnego czasu w warsztacie mam dwa typy narzędzi, takie całkiem pozamykane i trochę gorsze tez zamknięte
Do Tomasz Szelc.
Ściągacz izolacji zewnętrznej z okrągłych przewodów . Chodzi o przewody wielożyłowe w podwójnej izolacji. Coś podobnego ma knupex weidmuller ale brak opcji przecinania spiralnego izolacji w knipexie i weidmuller.
Do Tomasz.
Tak … ta niebieską nakrętka regulujemy, lecz dość sprytnie zrobione ostrze z jednej strony płaski a z drugiej półokrągły. Oczywiście te proste nożyki usuwają się do tego miałem jednej firmy za 40 zł netto to po pierwszych 10 min wrzuciłem do kosza.Nie ma sensu oszczędzać…
Dla osób mających dużo pracy z przewodami posiadającymi ekran… do obrabiania ekranu dobrze sprawują się takie nożyczki na jednym ostrzu posiadają małe ząbki, które zapobiegają przesuwaniu się drucików podczas cięcia se.