Witam, mam nastepujacy problem. Czy w s7-300 z safety (hw + program pobrany ze sterownika, klient nie zna hasla safety) jezeli dodam nowe urzadzenie w hardware i wgram do sterownika to safety zostanie nienaruszone ?? Czekam na wasze opinie i doświadczenia z tym związane
Moze bardziej sprecyzuje, mam hw usuwam wyspe zaworow niesafety, dodaje nowa innego typu. Kompiluje hw idzie kompilacja przechodzi do inicjalizacji safety > prosi o haslo. Czy jak wcisne cancel to skomplikowany bedzie hw i jak go wgram to nic sie nie stanie w czesci safety ??
Cześć,
Bez hasła się nie skompiluje i nie pozwoli podegrać.
Pozdrawiam!
Kontynuując dyskusję z Zmiana Hardware HW S7-300 + Safety:
czy oby na pewno ? chyba nie trzeba kompilować jeszcze raz programu od safty — jeśli nie usuwamy hardwaru zachodzącego na sprzęt safety, może hasło wyskakuje przy wgrywaniu - ale to nie jest kompilacja programu safety, jak kompilujemy program safery to generuje się nowy klucz kompilacji. a podczas wgrywania safety bez kompilacji zmienia się tylko klucz wgrania i nic więcej. A na 100% tobie wyskakuje hasło safery ale do wgrania a nie kompilacji, bez hasła nie wgrasz safety.
Jest tak ze kompilując wyskakuje prosba o haslo. Wgrywając również wyskoczy prośba. Ale pytanie jakie bedą konsekwencje zcancelowania. Czy tylko safety się nie wgra czy calość HW? napisałem do supportu siemensa zobaczymy co odpowiedzą.
Tu jest opisany akurat ten sam przypadek
Pozdrawiam!
kiedyś wrzucałem falownik do sieci i musiałem wrzucić też HW i faktycznie ukarze się komunikat o wgrywaniu safety ale to jest program już skompilowany ze starym kluczem i tyle ale haslo musiałem znać, falownik nie uczestniczył bezpośrednio w safety, (PS, odcięcie napięcia było przez styczniki na zasilaniu grupy falowników). Efektem jest nowy HW + stara kompilacja safety,
P.S, tylko jak projekt miałem na kompie
a wg. supportu mozna zcancelowac i wgrać.
Jutro spróbuję to sprawdzić
ja niestety nie mam jak przetestowac, a nie chcialbym testować na działającej instalacji klienta. Oczywiście najbardziej interesuje mnie test na Simatic Managerze bo w sumie nie zaznaczylem wczesniej na jakim programie pracuje
Jak na złość, do dyspozycji tylko 1200’tka i 1500’tka i TIA - dam znać jak tylko będzie okazja, ale co raz bardziej jestem przekonany, że jednak się rzeczywiście da - po rozmowach z kolegami i przejrzeniu kilku forów.
Pozdrawiam!
być może uda mi się to przetestować, prawdopoodbnie bede mial IM151-7F na testy. Jak przetestuje to dam znac
Test wyglada pozytywnie. Udalo sie wgrac nową konfiguracje. Jedyny minus to event w bufforze diagnostycznym o braku mozliwosci sprawdzenia konsystencji safety.
Sterownik normalnie w RUN (nie sugerowac sie errorem - on wynikal z tego ze inny sterownik po Profibusie byl w stopie przez co rzucil error). Event wyrzuca za kazdym razem gdy zatrzymamy sterownik i go uruchomimy, jak i rownież przy pierwszym uruchomieniu. Sygnatury safety nie zmienione oraz poprawne. Napisałem do supportu jeszcze zapytanie jakie konsekwencje ma ten event, zobaczymy co odpisza. Z tego co patrze nawet jak wgram od nowa safety itd. znajac haslo to przy przejsciu ze stop do run rzuca tym bledem.
Czyli nic nie stanie sie z programem safety